Bez devizového příslibu a veksláků. Česká koruna je 20 let volně směnitelná

Už 20 let je česká koruna volně směnitelnou měnou. 1. října 1995 vešla v platnost novela devizového zákona, díky které mohli Češi kdekoliv na světě vyměnit jakékoli množství korun za jinou měnu. Komunistický režim jim to neumožnil. Dolary, libry či marky na cesty do ciziny museli shánět u veksláků nebo je žádat na devizový příslib, který ale dostal omezený počet osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré bankovky

Staré bankovky | Foto: Martin Dušek

Koruna byla částečně směnitelnou měnou od 1990. Po několika devalvacích se dostala na hodnotu 28 korun za dolar. Tedy přibližně na hodnotu, za jakou dolar prodávali veksláci.

„Dá se říci, že kurzy, které vznikaly na nelegálním spontánním trhu, odrážely vlastně i realitu, která byla nastavena potom i centrálními úřady,“ připomíná Miroslav Ševčík z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 20 lety začal platit nový devizový zákon - umožnil lidem v Česku kdekoliv na světě si vyměnit českou korunu za jinou volně směnitelnou měnu

Plnou konvertibilitu takřka bez omezení umožnil devizový zákon, který vstoupil v platnost 1. října 1995. „Myslím, že nadpis jednoho novinového článku to vystihuje daleko přesněji: Sen se uskutečnil,“ řekl tehdejší premiér české vlády Václav Klaus.

„Prostě pro drtivou většinu lidí této země myšlenky, že bychom mohli mít směnitelnou korunu, kterou by si člověk mohl vyměnit kdekoliv v Paříži, New Yorku či Frankfurtu, byla věc téměř nepředstavitelná,“ dodal.

Guvernér České národní banky Josef Tošovský ale varoval. „Tento krok, jak je dobrý, tak zároveň to není žádná legrace. Znamená to, že trh bude s námi daleko více zacházet podle toho, jak on chce, než podle toho, jak my chceme.“

Podle ekonoma Miroslava Ševčíka přinesla ale plná směnitelnost koruny pouze výhody.

„Umožnilo to především nakoupit zboží, které zde po pádu plánovité ekonomiky bylo deficitní. Lidé měli možnost dovážet barevné televize, ledničky, videa, videokamery. To, co se tady kupovalo tehdy jen za tuzexové poukázky,“ připomněl.

„Obrovská výhoda byla také v tom, že podniky získávaly devizové prostředky na vylepšování svých technologii, což vedlo k tomu, že jsme daleko lépe mohli konkurovat na trzích západní Evropy,“ dodal.

Zavedení volné směnitelnosti koruny bylo jedním z nejvýznamnějších kroků přechodu k tržní ekonomice.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme