Bez dotace na fotovoltaiku může elektřina zdražit o 10 procent

Ceny elektřiny mohou v příštím roce opět výrazně vzrůst, pokud vláda znovu nepřispěje miliardami korun na omezení zdražení kvůli fotovoltaickým elektrárnám. Bez vládních dotací by proud zdražil o 9,7 procenta, průmyslové podniky by si připlatily o 14 procent víc než letos. Vyplývá to z odhadů Energetického regulačního úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Kocourka (ODS) se dal takový vývoj očekávat a vláda je na něj připravená.

„S těmi odhady pracujeme již dlouhodobě. To znamená, že i v rozpočtech počítáme s tím, že bychom podporu obnovitelných zdrojů opět podpořili ze státního rozpočtu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu Milan Kocourek a analytik Jiří Gavor mluví o cenách elektřiny v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Podpora bude podle jeho slov podobně vysoká – přibližně 11 miliard korun – jako v letošním roce a bude mít i stejnou podobu.

„Ten nárůst cen by potom měl být zhruba tři procenta pro domácnosti a šest procent pro podniky,“ upřesnil Martin Kocourek.

Dotování elektřiny ze strany vlády je jediným řešením i podle analytika poradenské firmy ENA Jiřího Gavora, pokud vláda nechce připustit velmi rychlé zvýšení cen elektřiny.

„Pokud by toto financování vypadlo, určitě by růst cen elektřiny byl podstatně rychlejší,“ řekl Jiří Gavor.

Konečná cena elektřiny

Konečná cena elektřiny se podle analytika společnosti J&T Michala Šnobra skládá z několika částí. Základní složkou je silová elektřina, která pro rok 2012 zdraží řádově o jednotky procent. Druhou věcí je příspěvek na obnovitelné zdroje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti J&T Michal Šnobr mluví o cenách elektřiny ve Stalo se dnes na Rdiožurnálu.mp3

„Tam je potřeba podotknout, že když byla stanovována cena pro rok 2011, Energetický regulační úřad vycházel pouze z určitých odhadů toho, jak to v roce 2011 bude vypadat. Nakonec se stalo, že solárních elektráren bylo nainstalováno víc, než vláda předpokládala, a bohužel toto se promítne do konečných cen elektřiny v roce 2012,“ vysvětlil Michal Šnobr.

Ve srovnání s okolními státy je podle jeho slov elektřina u nás velmi podobná, protože Česká republika vstoupila na jednotný trh s elektřinou, a především silová elektřina, která tvoří téměř polovinu konečné ceny pro spotřebitele, je na stejné úrovni jako například v Německu, Rakousku, Slovensku či Maďarsku.

„Lišíme se pouze tím, jaký podíl mají obnovitelné zdroje,“ doplnil analytik.

Firmy se bojí ztráty konkurenceschopnosti

Zástupci podnikatelského sektoru tvrdí, že růst cen elektřiny o víc než deset procent by řadě firem přineslo ztrátu konkurenceschopnosti.

Také analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka očekává, že vláda rozhodne o částečném dofinancování příspěvku na obnovitelné zdroje tak, aby udržela růst cen elektřiny na akceptovatelné úrovni.

„České podniky obecně nejsou připraveny na dvouciferný nárůst ceny elektřiny, protože musíme vzít v úvahu také to, že rostou ceny i ostatních energií. Cena ropy, i když, i když v posledních dnech klesá, je stále velice vysoko a poptávka bohužel není tak silná, aby to podniky bez úhony ustály,“ řekl Marek Hatlapatka.

Dodal, že podniky počítají s tím, že cena elektřiny půjde v příštím roce nahoru ve výši mezi pěti a sedmi procenty.

„To je ještě míra, kterou si myslím, že dokáží ve svých rozpočtech akceptovat a nějak se s ní vypořádat. Veškeré další nárůsty kolem deseti a více procent budou daleko horší,“ uvedl analytik.

Tomáš Medek, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme