Bez práce je 8,5 procent lidí. Odpovídá to sezóně, míní ekonom

Hladina nezaměstnanosti se v Česku v září opět snížila. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo závěry šetření, podle kterých oproti srpnu počet lidí bez práce poklesl o desetinu na úroveň osmi a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Vývoj na trhu práce tak odpovídá očekáváním expertů. Ti předpovídali, že se počet nezaměstnaných po skončení letních prázdnin sníží a že by se mohl po jedenácti měsících opět dostat pod hranici půl milionu lidí.

„Sezónní faktor hraje důležitou roli, nicméně na trhu práce dochází ke stabilizaci a nezaměstnanost u nás klesá již celý rok,“ upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek v rozhovoru pro Svět o deváté Rádia Česko k čerstvým údajům o nezaměstnanosti

Každoročním trendem bude podle něho naopak nárůst nezaměstnanosti na konci roku. Docházelo k němu i v letech, kde se české ekonomice dařilo. „Je to opět dáno sezónností, že končí práce v zemědělství, stavebnictví a některých službách a lidé v prosinci a v lednu přicházejí na úřady práce,“ vysvětluje.

Letos prý přibude další faktor, totiž pracovní úvazky na dobu určitou, které většinou také končí v závěru roku. Nárůst Dufek očekává k devíti procentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Úřadu práce v Mostě Oldřich Malý o nezaměstnanosti ve Světě o jedná Rádia Česko

O vlivech slibovaného propouštění ve veřejném sektoru lze pouze spekulovat. „Nemyslím si, že by opatrný veřejný sektor dokázal jít cestou českých firem, které v situaci krize propouštěly své zaměstnance,“ obává se Dufek.

Důležitou položkou v evidenci úřadů práce jsou takzvaně „chronicky nezaměstnaní“, tedy ti, kteří jsou bez práce více než jeden rok. Z celkového počtu lidí bez práce představují zarážejících 42 procent.

Dufek vidí částečné řešení se zaměstnáním těchto lidí v motivaci firem ze strany státu. V podobě dotací nebo daňových úlev v případě zaměstnání osob dlouhodobě nezaměstnaných.

Na závěr jmenuje očekávané trendy na trhu práce pro další období: „Je to rozmáhání úvazků na dobu určitou, firmy si nejsou jisté svými zakázkami a lidi najímají na dobu určitou. Nemusejí pak vyplácet odstupné. Obávám se většího rozsahu „schwarzsystému“. Co nás čeká určitě, je velmi, ale velmi pomalé zvyšování mezd,“ dodává.

Most je závislý na chemii a uhlí

Nejvíce lidí bez práce je i nadále v Ústeckém kraji, kde se míra nezaměstnanosti udržela na 12,9 procenta. V září jako každým rokem navíc přijdou na úřady práce čerství absolventi škol.

„Těchto lidí bylo kolem čtyř set, oproti loňskému roku je to asi o 150 lidí více. Ale nezůstávají v evidenci dlouho, během jednoho, dvou měsíců si najdou brigádu či zaměstnání,“ říká ředitel Úřadu práce v Mostě Oldřich Malý.

V regionu nejvíce propouští chemický průmysl z důvodu změny výroby a uhelný průmysl avizuje propouštění na příští rok kvůli očekávanému neprolomení limitů těžby.

Zájemci o práci mají možnost rekvalifikace pro kamionovou dopravu a v oborech svářeč a obráběč kovů. Naopak nedostatek lidí evidují v Mostě v lékařských profesích.

Martina Mašková, Lucie Maňourová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme