Bez práce je v Česku už 334 tisíc lidí

Nezaměstnanost v České republice vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku na 6,4 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to víc o 2,2 procenta, což je nevyšší meziroční nárůst od roku 1999. Počet lidí bez práce stoupl od loňska téměř o 114 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta na úřad práce nepatří k oblíbeným

Cesta na úřad práce nepatří k oblíbeným | Foto: Benešov nad Ploučnicí

Ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie je na tom ale Česká republika stále dobře. Potvrzuje to i analytik České spořitelny Jan Jedlička.

"Míra nezaměstnanosti v České republice je v evropském kontextu na nízkých, podprůměrných úrovních. V posledním změřeném měsíci červnu dělala průměrná míra nezaměstnanosti v celé Evropské unii 8,9 procenta a v samotné České republice 6,3 procenta. I zveřejněná míra nezaměstnanosti za celé čtvrtletí stále dosahuje jen podprůměrných evropských hodnot."

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se důsledky ekonomického vývoje promítly do trhu práce překvapivě hbitě.

"Rychlost, s jakou podniky reagovaly na přicházející hospodářské potíže, je v novodobé historii České republiky nevídaná. Zatímco dřív se obvykle trend ekonomiky promítal na trh práce v průběhu tří kvartálů, tak při současné krizi to bylo téměř okamžitě, jakmile firmy začaly pociťovat úbytek zakázek."

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš očekává, že nezaměstnanost se nezlepší ani v dalších částech roku.

"I když můžeme v druhé polovině roku zaznamenat určité oživení ekonomiky, na trhu práce to pocítíme daleko později. Růst české ekonomiky - i přes to, že se odrazí ode dna - bude velice pomalý a nebude stačit na to, aby se vytvářela nová pracovní místa."

Výrazný pokles míry nezaměstnanosti nepředpokládá ani vedoucí oddělení strategie a koncepce politiky zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Václav Kužel.

"Do konce roku nejsou důvody pro pokles nezaměstnanosti. Jsme v letním období, kdy zaměstnanost je klasicky nejvyšší, kdy jedou sezónní práce, ale už přichází na trh první absolventi, a samozřejmě když máme o 150 tisíc volných pracovních míst méně než před rokem, tak se to musí projevit," uvedl Kužel v rozhovoru pro Rádio Česko.

Dopad krize na zaměstnanost se podle něj projevil plošně ve všech regionech i odvětvích. Více ve zpracovatelském průmyslu, méně pak ve službách. Marketingový ředitel internetového portálu správný krok.cz Ondřej Čihař doplnil, z kterých oborů se lidé nejvíc zajímají o zprostředkování práce:

"Jsou to dlouhodobé trendy, které nám říkají, že největší zájem je z řad administrativních pracovníků, možná poněkud překvapivě řidičů, dále jsou to dělnické profese, obchodní profese a vzhledem k tomu, že jsme internetový server, tak je to i zájem z IT profesí," řekl Čihař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Václavem Kuželem z ministerstva práce a sociálních věcí a marketingovým ředitelem internetového portálu správný krok.cz Ondřejem Čihařem na Rádiu Česko

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel se přiklání k tomu, že podniky počítají v příštích kvartálech s oživením hospodářství, a proto propouštějí jen ty zaměstnance, které teď opravdu nepotřebují. Předpokládají, že další zaměstnance si udrží právě v perspektivě zlepšení ekonomiky.

Prezident HK Petr Kužel mluvil o nezaměstnanosti v Českém rozhlase 1 - Radiožurnálu v poledních Ozvěnách dne. Jeho názory najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Hospodářská recese v Česku trvá a nezaměstnanost roste
Pád českého průmyslu se zpomalil
Podniky začínají věřit české ekonomice. Domácnosti naopak
Většina Evropanů očekává v důsledku krize nárůst nezaměstnanosti
Až pětina firem se chystá opustit Česko, tvrdí průzkum Hospodářské komory

Martin Hromádka, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme