Bez práce je více než 25 milionů obyvatel EU. Nezaměstnanost v Česku je šestá nejnižší

Nezaměstnanost v eurozóně se i v červenci držela na rekordní úrovni 11,3 procenta. V celé Evropské unii to bylo stejně jako o měsíc dříve 10,4 procenta. Celkem nemělo v červenci v zemích sedmadvacítky práci více než 25 milionů lidí, odhaduje Eurostat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Počet nezaměstnaných se oproti červnu zvýšil o 43 tisíc. Ve srovnání s červencem loňského roku ale představuje nárůst osob bez práce už více než dva miliony. Toto číslo dokládá, jak citelně dopadají na trh práce současné hospodářské potíže a vlivy dluhové krize.

S největší nezaměstnaností, stejně jako s nejvyššími dluhy, se potýkají jižní státy unie. Španělsko hlásí přes 25 procent populace bez práce, hned za ním následuje Řecko. Špatná je situace také v Portugalsku, kde je téměř 16procentní nezaměstnanost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Skalický zjišťoval, jaké míry dosahovala nezaměstnanost v Evropské unii za červenec

Na druhému konci žebříčku je Rakousko se 4,5procentní nezaměstnaností a pod hranicí 5,5 procenta jsou také Nizozemsko, Lucembursko a Německo.

V evropském srovnání se relativně velmi dobře umístila i Česká republika. 6,6 procenta nezaměstnaných ji řadí na šesté místo mezi státy Evropské unie.

Eurokomisař pro zaměstnanost László Andor považuje situaci na trhu práce za kritickou. Přiznává, že unie nezná žádné rychlé řešení, jak situaci zlepšit.

Eurokomisař se obává „ztracené generace“

Znepokojuje ho hlavně nezaměstnanost mladých lidí do 25 let, nelehká situace je totiž může poznamenat do budoucna. Může se z nich vytvořit jakási „ztracená generace“, což by podle eurokomisaře byla nejen sociální, ale i ekonomická katastrofa.

V červenci představovala míra nezaměstnanosti mezi touto věkovou skupinou v Evropské unii v průměru 22,5 procenta. Ve Španělsku ovšem dosahovala 53 procent a v Řecku v květnu 54 procent.

Právě z mladých bez zaměstnání se tvoří ti nejagresivnější demonstranti protestující v řeckých ulicích protestují proti nepříjemným ozdravným opatřením, která by měla snížit zadluženost země.

Jaroslav Skalický, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme