Bez škrtů a reforem bychom nežádali pomoc jen pro banky, řekl Španělům premiér

Španělsko čeká další špatný rok a nové propouštění, varuje premiér Mariano Rajoy. Zároveň ale dodává, že bez potřebných reforem by země nežádala eurozonu jen o pomoc pro banky, ale o komplexní záchranný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Mariano Rajoy

Španělský premiér Mariano Rajoy | Zdroj: Reuters

„Pokud bychom neudělali to, co jsme udělali za posledních pět měsíců, mluvilo by se teď ve Španělsku o intervenci,“ uvedl Rajoy.

Těmito slovy obhajoval nejen reformy a úsporná opatřené své vlády, ale hlavně přijetí finanční pomoci od eurozóny pro španělské banky.

Ekonomická situace Španělska se ale podle premiéra přechodně ještě zhorší. Na letošní rok Madrid nadále počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 1,7 procenta a o práci přijdou další lidé, upozornil Rajoy.

Už teď se přitom míra nezaměstnanosti ve Španělsku blíží hranici 25 procent a je zdaleka nejvyšší z celé Evropské unie. Mezi mladými lidmi do 24 let se nezaměstnanost pohybuje dokonce kolem 50 procent.

Španělsko zažívá první vlnu protestů proti půjčce od eurozóny

Číst článek

O záměru požádat o pomoc pro bankovní sektor v sobotu informoval v sobotu ministr hospodářství Luis De Guindos. Španělé přesnou částku zatím nevyčíslili, nejprve chtějí počkat na výsledky nezávislého auditu, který má zjistit skutečný stav tamních bank. K dispozici ale zřejmě budou mít až 100 miliard eur.

Za to, že premiér nepředstoupil před média už včera, se Rajoy stal terčem mnoha kritik. Nevoli vzbudila i jeho účast na úvodním zápase španělské reprezentace na fotbalovém Euru v Polsku, kam premiér navzdory složité domácí situaci nakonec odletěl.

Ľubica Zlochová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme