Program bezúročných úvěrů se znovu otevřel, limit se zvýšil na 5 miliard. ‚Zájem je enormní,‘ řekl Havlíček

Příjem žádostí o bezúročné úvěry v prvním kole programu COVID II byl ve čtvrtek odpoledne obnoven a jeho limit se zvýšil z 1,5 miliardy na pět miliard korun. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Živnostníci, malí a střední podnikatelé mohli žádosti o půjčky začít podávat ve čtvrtek ráno, původní limit se ale vyčerpal za tři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Havlíček

Obratem jsem rozhodnul o navýšení na pět miliard, napsal Havlíček na twitteru (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Českomoravská záruční a rozvojová banka program spustila kvůli ekonomickým dopadům, které mají na podnikatele omezení zavedená vládou proti šíření nového typu koronaviru.

Zájem o program je enormní, napsal Havlíček na twitteru. „Obratem jsem rozhodnul o navýšení na pět miliard, odpoledne jsme opět rozjeli příjem žádostí a posilujeme počet pracovníků Českomoravské záruční a rozvojové banky,“ doplnil.

Opoziční ODS před tím uvedla, že vyčerpání prvního kola žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID II ukázalo, že pomoc vlády podnikatelům je nedostatečná.

První kolo programu COVID II bude pro žádosti otevřené do půlnoci v pátek 3. dubna, vyplývá z webu Českomoravské záruční a rozvojové banky. Banka dříve uvedla, že žádosti bude vyhodnocovat v následujících deseti pracovních dnech.

Druhé kolo programu by mělo začít 20. dubna. S původním limitem 1,5 miliardy korun v prvním kole o půjčku požádalo více než 700 živnostníků a malých a středních podnikatelů. Ze kterých byli odvětví a o jak vysoké půjčky nejčastěji žádali, bude Českomoravská záruční a rozvojová banka teprve vyhodnocovat, řekl v České televizi generální ředitel banky Jiří Jirásek.

I komerční banky

Než si vezmete jakýkoli úvěr, hodně přemýšlejte. Nouzový stav neskončí za pár dní, varuje analytik

Číst článek

Živnostníci a podnikatelé mohli žádat o půjčky do 15 milionů korun. Na rozdíl od první vlny bezúročných úvěrů, které poskytovala Českomoravská záruční a rozvojová banka, byly tentokrát zapojeny komerční banky.

Za úvěry bude i v tomto případě ručit stát, prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a to až do 80 procent jistiny. Maximální délka záruky bude tři roky.

Program COVID II je financován ze strukturálních fondů Evropské unie, v prvním kole proto nemohly žádat pražské firmy. Podle Havlíčka budou mít však podnikatelé z Prahy šanci získat bezúročný úvěr v některém z dalších kol výzvy, do kterých budou alokovány finance z jiných zdrojů, uvedl.

Co je program COVID II? Podnikatelům pomůže s provozním financováním i s placením úroků

Číst článek

O podpoře pražských podnikatelů jedná Českomoravská záruční a rozvojová banka s ministerstvem průmyslu a obchodu i hlavním městem Prahou. Podle Jiráska jim záruční banka nabídla své služby a nyní je na nich, aby se rozhodli, řekl v České televizi.

Českomoravská záruční a rozvojová banka do první vlny programu COVID přijala přes 3 200 žádostí v součtu o víc než deset miliard korun. Do týdne od pozastavení přijímání žádostí schválila první úvěry, podnikatelům vyplatila přes 100 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme