Souboj růžových a žlutých kol. Na bikesharingovém trhu v Praze se objevila nová firma

Je sice teprve konec ledna, ale bikesharingové firmy jedou naplno, připravují se na další sezonu. V Praze bude ve znamení souboje růžových a žlutých kol. O ty, kteří si rádi krátí cestu do práce na kole, budou soupeřit dvě společnosti - zavedená česká Rekola a nově čínská OFO.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace Rekola umožňuje kolo parkovat i bez pevných stojanů kdekoliv na vhodném místě

Bikesharing (ilustrační foto) | Foto: Kristýna Prošková

Kola, která se dají zaparkovat kdekoli, k odemčení stačí naskenovat QR kód. To je jedna z výhod nového hráče na českém bikesharingovém trhu společnosti OFO. 

Už na podzim si jasně žlutá kola mohli lidé zdarma otestovat na Praze 7. „Měli jsme kola nasazená asi měsíc a půl. Za tu dobu tři sta kol využilo několik tisíc lidí a udělalo 25 tisíc jízd,“ řekl Radiožurnálu mediální zástupce Ofokol v české republice Šimon Rákosník. 

Nový rekord pro Dány: v Kodani se loni přepravovalo na kole 41 % cestujících

Číst článek

OFO je čínská společnost a působí už v několika velkých světových městech mimo jiné v Moskvě nebo Miláně. 

Česká Rekola, na kterých se vozí lidé mimo jiné v Olomouci nebo Brně, se hodlají také rozšiřovat. „V Praze to bude z tří set na pět set kol, něco podobného. A to samé chystíme v Českých Budějovicích a Teplicích,“ popsal zástupce společnosti Rekolo Antonín Cvrček.

Jiří Motýl z cykloportálu Prahou na kole upozorňuje, že konkurenční boj bikesharingových společností nemusí být pro hlavní město jen přínos.

„Nese s sebou nějaké požadavky na uživatele, na osvětu, jednak na společnosti, aby se o kola starala, zajištovala jejich redistribuci, opravu, aby se na ulicích neválely vraky,“ myslí si Motýl.

Evropská cyklistická federace doporučuje městům, která se sdílením kol začínají, omezit nevhodné parkování kol a radí jim, aby měla kontrolu nad jejich počtem.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme