Biomasa nachází stále větší uplatnění při výrobě tepla

Biomasa je jedním z budoucích zdrojů energie. I to je jedním z důvodů, proč dnes bude na České zemědělské univerzitě v Suchdole konference s názvem Biomasa a energetika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěné peletky

Dřevěné peletky | Foto: European Union

Mimo jiné by se měla věnovat změnám v zákoně o obnovitelných zdrojích, vývoji české energetiky v porovnání s vývojem v EU a ve světě a například výkupním cenám z biomasy a bioplynu.

Jan Habart, předseda pořádající organizace CZ Biom ve Světě o osmé zdůraznil, že biomasa patří k energetickému mixu a tvoří zhruba 20 procent zdrojů k vytápění domácností.

„Mezi biomasu řadíme dřevo i ostatní produkty, pelety z pilin, slámu a zbytky obilí. Biomasu nemusíme pouze spalovat, ale i převádět na bioplyn, kdy se požívá travní hmota , kukuřice a exkrementy hospodářských zvířat.“

Habart připomněl, že kromě tradičních zemí jako je Švédsko, Rakousko je zajímavý vývoj využití druhotných zdrojů v Británii.

„Tam byla schválena podpora tepla z obnovitelných zdrojů, biomasy. Je to zajímavý inovativní prvek, protože dříve se preferovala výroba elektřiny.“

Na pražské konferenci se bude hovořit i o návrhu zákona o podporovaných zdrojích, který posoudí Senát. „Jeho součástí je podpora tepla. Pokud návrh projde, bude Česká republika v podstatě druhou zemí, která takto ambiciozní opatření schválila,“ uvedl Habart.

Milan Kopp, Martina Vacková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme