Biopaliva se od 1. září začínají přidávat do nafty, zřejmě proto zdraží

Kvůli přimíchávání biosložky podraží motorová nafta. Zdražení by ale podle odborníků nemělo přesáhnout 40 haléřů na litr. Metylester řepkového oleje se do nafty začne přidávat od 1. září. Dodavatelé pohonných hmot tak musí zajistit, aby biopaliva měla na celkovém objemu nafty dodávaném na trh podíl dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopaliva

Biopaliva | Foto: Ondřej Jánoška

Prezident republiky Václav Klaus už v minulosti řekl, že biopaliva jsou jen uměle vyvolaným módním trendem: "Není autentický, není přirozený. A samozřejmě rovnováhu na zemědělském trhu vychyluje, nemůže tomu být jinak, než že ceny pro spotřebitele tlačí nahoru. U nás, ale i leckde jinde, to pozitivní zpráva není. Zemědělci na tom krátkodobě budou určitě spíše vydělávat, ale je to problém."

Pěstování zemědělských plodin na výrobu biopaliv totiž žene vzhůru jejich ceny, ty se poté odrážejí ve vyšších cenách potravin. Přimíchávání biopaliv do pohonných hmot má snížit závislost Česka na dovozu ropy, přispět ke zlepšení ovzduší, a také přinést odbyt zemědělské produkce.

Odborníci nyní uvažují o větším uplatnění biopaliv nové generace, k jejichž výrobě se používají nepotravinové plodiny. Jejich produkce je ale zatím drahá.

Tomáš Medek, Lenka Jansová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme