Biopaliva se zřejmě začnou přimíchávat do benzinu od září

Biopaliva se v Česku začnou přimíchávat do pohonných hmot pravděpodobně už od letošního září. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou schválili senátoři. Zbývá tedy už jen podpis prezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Podle předpisu se do motorové nafty mají přidávat dvě objemová procenta metylesteru řepkového oleje, od roku 2009 pak toto množství vzroste na 4,5 procenta.

Přimíchávání biopaliv umožní snížit závislost země na dodávkách ropy a současně zvýší podíl obnovitelných zdrojů. Pomůže také zemědělcům uplatnit jejich produkci.

"Snažíme se jako Česká republika přispět k tomu, aby atmosféra byla méně zatěžována skleníkovými plyny. Víme, že toto je opatření, které směřuje ke snížení emisí oxidu uhličitého původem z fosilních paliv, a samozřejmě přímým důvodem je návaznost na evropskou legislativu," vysvětlil důvody zavedení biopaliv senátor za ODS Bedřich Moldan.

Vláda podle něj sice nebude výrobu biopaliv dotovat, ceny pohonných hmot by se ale zvýšit neměly. "Biopaliva jsou osvobozena od daně spotřební, která je pro pohonné hmoty minerálního původu velice vysoká, a to znamená, že tady de facto ta subvence existuje," doplnil Moldan.

Původní vládní návrh počítal s přimícháváním až od počátku příštího roku. Proti dřívějšímu termínu se ve sněmovně postavil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ministerstvo podle něj nebude připraveno na správu příslušných poplatků. Problematická bude podle některých zákonodárců i kontrola.

Podle Moldana je zářijový termín zavedení biopaliv reálný. "Jsem přesvědčen, že připraveni na to jsme, protože já sám jsem hovořil s řadou lidí, kteří se těmito věcmi zabývají přímo v terénu a oni na to už delší dobu čekají," řekl Moldan.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme