Bitcoin byl v ohrožení. Útok pirátů připravil investory o miliony

Kdo si myslel, že se nedá ukrást virtuální měna, hluboce se mýlil. Hackeři napadli server právě s jednou měnou, která neexistuje ve fyzickém provedení. Není tedy možné ji mít jako bankovku nebo minci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Fotobanka PhotoRack

Hackeři napadli podle serveru Živě.cz portál, který se jmenuje Bitcash. Na tomto webu se až do včerejška obchodovalo s měnou, které se říká bitcoin. Je virtuální, známe její hodnotu, můžeme ji mít na nebankovním účtu, ale ne v peněžence.

Podstatou bitcoinu je, že není napojen na reálnou ekonomiku. To znamená, že jeho hodnotu neurčuje pokles nebo růst ostatních měn, se kterými země obchodují nejvíce, jako jsou hlavně dolar a euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ problematického domu v Mostě se zajímal reportér Jan Beneš

Důvodem, proč se hackeři nabourali na stránky, kde se s touto měnou obchodovalo, byly podle odborníků peníze. A také kvůli tomu, že to bylo velmi snadné, jak říká redaktor Živě.cz Jakub Čížek:

„Útočníkům stačilo v podstatě pouze to, aby se prolomili na servery této služby a tyto databáze zcizili stejně, jako když se dozvídáme o případech prolomení do databází s uloženými e-maily a uživatelskými údaji. Jakmile se prolomili do těchto databází, získali identifikátory bitcoinových peněženek a tyto peněženky lze pak v podstatě zneužít.“

Směna za reálné zboží je s bitcoiny takřka nemožná

Za virtuální bitcoiny přitom nelze téměř nic. Nemůžeme si za ně koupit auto nebo třeba kolo. Za bitcoiny lze třeba získat jenom některé webové služby. Lidé berou bitcoiny hlavně jako investici.

Nakupovat a prodávat je mohou přes weby. Právě jeden z nich byl napaden hackery. O část peněz přišel také investor Martin Král:

Mince v dlani | Foto: Fotobanka Stock.xchng, Sufi Nawaz

„Sám osobně obchoduji na službách, které jsou v zahraničí, protože českým už ze zásady nevěřím. Takže se mě to dotklo v hodně nízkém rozpočtu, bylo to v řádu jednoho bitcoinu.“

Web Bitcash podle deníku E15 spravoval bitcoiny v hodnotě více než dvou milionů korun.

Princip fungování takového webu je podobný burzám. Weby jsou ale velmi zjednodušené. Investoři na nich mají svůj účet a sledují kurz bitcoinů. Když je kurz výhodný, tak jej kupují. A naopak.

Investoři obchodují jenom mezi sebou. Bitcoiny se obvykle kupují za dolary. Aktuálně je hodnota jednoho bitcoinu zhruba 350 dolarů.

Odborníci kritizují snadnost založení takové virtuální burzy. Zatím se zdá, že web pro obchodování s bitcoiny může mít zřejmě každý. Bitcoiny jsou totiž naprosto nezávislá měna. V Česku ani kdekoli jinde ve světě nepodléhají regulacím národních bank.

Jan Beneš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme