‚Inflace je těžší soupeř, než se čekalo.‘ Bitcoin klesl pod 24 tisíc dolarů

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin klesla v pondělí pod 24 tisíc dolarů, tedy zhruba 567 tisíc korun. Dostala se tak nejníže od konce roku 2020. Propad je součástí širšího poklesu trhu s kryptoměnami po zprávě o růstu inflace ve Spojených státech, která vedla k odklonu investorů od rizikovějších aktiv.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/Frankfurt Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin klesl pod 24 tisíc USD (ilustrační foto) | Foto: Dado Ruvic/Illustration | Zdroj: Reuters

Hodnota celého trhu s kryptoměnami poprvé od loňského ledna klesla pod jeden bilion dolarů a podle údajů serveru CoinMarketCap sestoupila až na 926 miliard USD. Kryptoúvěrová firma Celsius navíc zmrazila výběry.

Bitcoin se dnes podle údajů webu CoinDesk propadl až na 23 741,43 dolaru. Kolem poledne se prodával zhruba za 24 tisíc dolarů, za posledních 24 hodin tak vykazoval pokles o více než 12 procent. Druhá největší kryptoměna ether ve stejnou dobu ztrácela téměř 15 procent zhruba na 1244 dolarů.

‚Okradou vás hned, jakmile získají přístup do vašeho zařízení.‘ Policie varuje před ‚kryptošmejdy‘

Číst článek

„Ukazuje se, že inflace je ještě těžší soupeř, než se očekávalo. Bitcoin a ether dál dostávají v ringu tvrdé údery,“ uvedla analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown.

„Jsou hlavními oběťmi útěku investorů od rizikových aktiv v době obav ohledně prudkého růstu spotřebitelských cen po celém světě,“ dodala.

Podle spoluzakladatele kryptoúvěrové společnosti Nexo Antoniho Trencheva se nyní objevují předpovědi, že cena bitcoinu klesne pod 20 tisíc dolarů, nebo dokonce pod 10 tisíc dolarů.

Loni v listopadu se bitcoin vyšplhal na rekordních téměř 69 tisíc dolarů. Od té doby už ale ztratil více než 60 procent.

Americká kryptoúvěrová společnost Celsius Network dnes oznámila, že kvůli „extrémním podmínkám na trhu“ zmrazila výběry. Celsius nabízí zákazníkům možnost uložit si kryptoměny do produktů s úrokovým výnosem.

Firma uvedla, že zmrazením výběrů se snaží stabilizovat likviditu a že nyní pracuje na opatřeních k ochraně aktiv. Podle agentury Reuters její oznámení vedlo k prohloubení dnešního poklesu bitcoinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme