Blackout nehrozil, ale situace byla velmi vážná, řekl Miroslav Vrba z vedení ČEPS

Česko už nemusí dovážet elektrickou energii, vystačí si s produkcí domácích elektráren. Import trval 15 hodin, a to kvůli neplánovanému výpadku druhého temelínského bloku a současně i závadě ve chvaletické elektrárně. To způsobilo velké problémy celé přenosové soustavě. Dispečeři společnosti ČEPS museli požádat o pomoc provozovatele sousedních přenosových soustav. Naplno musí jet i další elektrárny. Blackout nehrozil, ale situace byla velmi vážná, řekl Českému Miroslav Vrba z vedení ČEPS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: Jana Matznerová

„Situace byla velmi vážná, protože kromě poruchových výpadků 2. bloku v Temelíně a chvaletického bloku jsme ještě měli asi 1500 MW v tzv. neplánovaných odstávkách v soustavě,“ řekl Českému rozhlasu Miroslav Vrba, místopředseda představenstva ČEPS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace se už zlepšila, zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas Miroslav Vrba místopředseda představenstva ČEPS.

„To znamená bloky, které šly do poruchy ještě před tímto termínem. Takže soustava byla značně oslabená.“

ČEPS nemusel aplikovat regulační plán

Podle jeho slov blackout nehrozil. „My bychom kromě aktivace veškerých záloh, kterou jsme provedli, v případně nemožnosti zahraničních výpomocí, museli aplikovat regulační plán.“

„To znamená, že by se snížily odběry vybraných spotřebitelů na dobu několik hodin. A tím by se soustava opět dostala do rovnováhy.“

„Situace se už zlepšila. Přepnuli jsme varovný semafor z oranžového na zelený. A pokles zatížení v pátek odpoledne v podstatě dostává situaci do normálu."

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 KV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona. Pramen: ČEPS, a. s.

„A navíc mezi pracovním dnem a víkendem je opět rozdíl v řádu 1500 až 2000 MW, takže o víkendu žádné problémy hrozit nebudou,“ poznamenal Vrba.

Obdobnou situaci pracovníci ČEPS podle jeho slov už dlouho neřešili. „Aby oba temelínské bloky byly v poruchovém výpadku, to snad nepamatuji.“

„A co do závažnosti situace, tak tady bych se musel vrátit do léta roku 2006, kdy jsme museli skutečně vyhlásit stav nouze a aplikovat regulační plán,“ připomněl Miroslav Vrba, místopředseda představenstva ČEPS.

Tuzemský trh už je soběstačný

Česká republika musela dnes elektřinu dovážet zhruba 15 hodin. Situaci zlepšil páteční podvečer, kdy je spotřeba elektřiny pravidelně nižší, dovoz tak mohl být zastaven.

Přehrát

00:00 / 00:00

O 15hodinovém dovozu elektřiny mluvili i předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský a Richard Sequens, energetický expert z hnutí Calla

„Každé zařízení může mít své poruchy a naši dispečeři jsou na takové situace připravováni. Ale nikdy nejde připravit všechny na všechno,“ řekl Českému rozhlasu předseda představenstva České energetické přenosové soustavy, Vladimír Tošovský.

Jak připomněl, pro každou soustavu je výhodnější mít větší množství menších zdrojů.

„Ovšem tady jde o to, aby tyto zdroje byly na sobě nezávislé,“ zdůraznil Tošovský s tím, že jde i o velký mix zdrojů, nikoli jen o decentralizaci výroby.

„To, co se událo, docela dobře ukazuje neduh centralizované energetiky,“ míní Richard Sequens, energetický expert z hnutí Calla. „Jestli se tady mluví o nových reaktorech, tak to zase budou veliké reaktory a dokonce větší než v Temelíně.

„Čím více velkých bloků v soustavě, tím větší riziko nějakých problematických stavů, či výpadků,“ zdůraznil Sequens s odkazem na potřebu výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Žádná omezení nejsou ve hře

„V pondělí má najet po plánované odstávce 2. blok Temelína. To znamená, že i v případě prodloužení odstávky, nebo poruchy, by to nemělo znamenat žádný problém,“ řekl k budoucímu vývoji náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žádná omezení v tuto chvíli nepřipadají v úvahu, zdůraznil náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Podle něho není ani ve hře, že by stát v pondělí, nebo prvních dnech příštího týdne, omezil energetické dodávky některým velkým odběratelům.

„Je potřeba si uvědomit, že byť se jedná o kumulovaný výpadek poměrně velkého výkonu – a to jsou situace, které nastanou jednou do roka, nebo jednou za dva roky – tak stále je to z hlediska provozních situací to, na co je přenosová soustava připravována, aby zvládla.“

„A zvládá se to běžnými mezinárodními obchodními operacemi. Čili je to to, co se vyřeší na trhu s elektřinou, a žádná omezení v tuto chvíli nepřipadají v úvahu,“ zdůraznil náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

ČR kvůli odstavení Temelína a závadě ve Chvaleticích dováží elektřinu

Číst článek

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme