Travel Service tvrdí, že se s Korean Air a státem dohodl na odkupu podílů v ČSA

Společnost Travel Service chce ovládnout České aerolinie. Se současnými akcionáři ČSA - Korean Air a státní firmou Prisko - se měla dohodnout na odkupu jejich akcionářských podílů. Travel Service o tom informoval v tiskové zprávě. Předseda představenstva Priska Marian Klásek ale Radiožurnálu řekl, že transakce ještě není uzavřená a o prodeji podílu v ČSA firma dál jedná.

Praha (Aktualizováno: 15:49 6. 10. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti Travel Service. (Ilustrační snímek)

Letadlo společnosti Travel Service. (Ilustrační snímek) | Foto: Travel Service | Zdroj: Travel Service

Ministerstvo financí odmítlo, že se Travel Service dohodl se státem na převedení jeho 19 procentního podílu, který má v ČSA státní společnost Prisko.

„Relevantní dokumenty umožňovaly, aby se současní akcionáři ČSA, tj. Korean Airlines a Travel Service dohodly na převodu podílu mezi sebou. Rozhodnutí Priska, potažmo ministerstva financí, zda se této transakce bude účastnit, či nikoli, doposud nepadlo," informovala Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost CEFC. Travel Service přepravil letos v pololetí 1,716 milionu cestujících, tedy o třetinu více než ve stejném období loni. ČSA vzrostl počet cestujících o 22 procent na 1,174 milionu.

Travel Service chce získat většinu v ČSA. Obchod musí schválit Korean Air

Číst článek

Po ovládnutí ČSA Travel Servicem by vznikla silná skupina, která bude s více než 60 letadly bezkonkurenčně největším hráčem na Letišti Václava Havla, píše server Zdopravy.cz. Travel Service měl v létě k dispozici 49 letadel, ČSA 19. Jako větší skupina budou mít spojené aerolinky také lepší vyjednávací pozici například u výrobců letadel. Zatímco Travel Service je dlouhodobě věrný Boeingu, flotila ČSA je postavena na Airbusu a ATR.

Státní podnik Prisko koupil pětinový podíl v ČSA loni v říjnu od Českého Aeroholdingu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před čtyřmi lety 68 milionů korun, vstupovali tehdy ovšem do ztrátové firmy. V roce 2015 se hospodaření ČSA přehouplo do kladných čísel. Loni zisk po zdanění meziročně vzrostl o osm procent na 241 milionů korun.

Letecký spoj z Korfu do Brna se zpozdil kvůli opilému stevardovi. Travel Service připravuje trestní oznámení

Číst článek

Travel Service na trhu působí od roku 1997. V roce 2015 zvýšil zisk na 240 milionů korun při tržbách 17,5 miliardy korun. Je lídrem v charterové dopravě v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku.

Prisko původně založil Fond národního majetku. Od začátku 90. let mělo Prisko na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody. Nyní se firma podílí na řešení situace v těžební společnosti OKD. Věřitelé OKD letos v srpnu schválili plán reorganizace, který počítá s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž by 100 procent akcií mělo získat právě Prisko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme