Blíží se střídání v čele Světové banky

Americká vláda hledá nového člověka do čela Světové banky. James Wolfensohn, dosavadní ředitel této prestižní finanční instituce, ve které jsou Spojené státy největším akcionářem, opustí svou pozici už v květnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generalni ředitel Wolfenshon s hudebniky

Generalni ředitel Wolfenshon s hudebniky | Foto: Světová banka

Podle nepsaného pravidla se má stát šéfem této instituce opět Američan, zatímco ředitele sesterského Mezinárodního měnového fondu je vždy Evropan.

Do začátku června, kdy má mít Světová banka nového ředitele zbývají už jen 3 měsíce. Ředitel Wolfensohn oznámil americkému ninistru financí Johnu Snowovi, že po deseti letech ve funkci končí a nebude usilovat o třetí pětiletý termín.

Horkým kandidátem je podle New York Times a Financial Times pravá ruka šéfa Pentagonu, Paul Wolfowitz, jeden z architektů irácké invaze. Objevilo se ale také ženské jména. Třeba Carly Fioriny, jedné z nejschopnějších amerických manažerek, která nedávno odstoupila z vedení společnosti Hewlett-Packard.

Deník Los Angeles Times, ale také přišel se jménem zpěváka Bono z irské skupiny U2, která je obhájcem zemí třetího světa.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme