Blíží se termín pro platbu daně z nemovitosti

Letos poprvé se povinnost týká sta tisíců lidí, kteří dosud daň platit nemuseli. Novinkou letošního roku totiž je, že skončilo osvobození domů a bytů ve vlastnictví fyzických osob. Dosud po dobu 15 let od kolaudace nemuseli platit daň, teď už ale povinnost mají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení. (Ilustrační foto)

Bydlení. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

A jak vyplývá z údajů ministerstva financí, peněženky se ztenčí 140 tisícům lidí.

Další změnou je zvýšení sazeb daně z pozemků a staveb na dvojnásobek než v minulosti. U obytných domů a bytů je to 2 koruny za metr čtvereční. Základní sazbu pak můžou obce a města násobit koeficienty.

Finanční úřady většinou nebudou prodlužovat úřední dobu, protože nápor není tak velký jako v době placení daně z příjmu. Úřady maximálně zaznamenaly mírně zvýšený zájem o konzultaci ohledně výše daně. Navíc, pokud dotyčnému zpracovává přiznání poradce, termín se posouvá až na 30. června.

Nedávné záplavy mnoha majitelům zkomplikovaly situaci, a proto firmy i lidé mohou požádat o odklad placení daní. A navíc postiženým jedincům je možné odpustit správní poplatky. Je dokonce možné odpuštění plateb, nebo platby ve splátkách.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme