Blokády silnic jsou nezákonné. Případné škody by mohly platit odbory

Stávka v dopravě ještě nezačala, ale už nyní přicházejí odhady možných škod. České dráhy spočítaly, že za jeden den protestů budou mít v rozpočtu díru 197 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic přijde o 20 milionů kvůli výpadku tržeb z mýta. Vzhledem k tomu, že je stávka zákonná, nemůže po odborech nikdo škodu vymáhat. Jiná situace by ale nastala, pokud by odboráři přistoupili k blokádám komunikací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK Asociace samostatných odborů a Koalice dopravních odborových svazů, Bohumír Dufek.

TK Asociace samostatných odborů a Koalice dopravních odborových svazů, Bohumír Dufek. | Foto: Filip Jandourek

Premiér Petr Nečas pohrozil, že kdyby se stávka konala v soudem zakázaném pondělním termínu, vymáhala by vláda škody do poslední koruny. Jenže ve čtvrtek se bude stávkovat řádně a tím vyvstává otázka, jestli by případně měla mít vláda nebo kdokoliv jiný nárok nějakou kompenzaci požadovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na pracovní právo a předseda Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů Bořivoj Šubrt ve Světě o deváté.

Odborník na pracovní právo a předseda Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů Bořivoj Šubrt upozorňuje, že všichni, kterým by škoda vznikla, by mohli kompenzace uplatňovat pouze tehdy, pokud by stávka byla nezákonná. „Protože odborové organizace splnily předběžné opatření soudu, tak už je to nedůležité,“ řekl Šubrt.

Městský soud v Praze stávku, původně plánovanou na pondělí, zakázal na základě analogické aplikace zákona o kolektivním vyjednávání. Vláda chce nyní nově uzákonit průběh stávek tak, aby byly po dobu jejich trvání zajištěné alespoň základní služby. Návrh by mohl být připravený do půl roku. Odboráři s návrhem nesouhlasí a považují ho za účelový.

Potlačení hornického hnutí

Odbory navíc nesouhlasí ani s rozhodnutím Městského soudu v Praze. Tvrdí, že podmínka vyhlášení stávky tři dny předem se na jejich protest nevztahuje a proti verdiktu chystají odvolání. Spory o zákonnost a nezákonnost stávky ovšem řešily i jiné země v Evropě.

„Nejznámější případ se odehrál ve Velké Británii v letech 1984-85, kdy premiérka Margaret Tacherová úspěšně bojovala proti masové stávce horníků. Soud stávku prohlásil za nezákonnou z důvodu, že stávkující porušili stanovy. Soud pak ukládal pokuty odborovému svazu horníků, čímž bylo hornické hnutí fakticky zlikvidováno,“ připomněl Šubrt.

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Jasný názor mají ale právníci i odborníci na případnou blokádu komunikací. Ta je podle nich nezákonná. „Tam nelze vyloučit, že by ti, kterým vzniká reálná škoda, což může být stát, územní samosprávné celky, které musely zasáhnout, nebo i konkrétní firmy, mohli vůči odborům uplatňovat škodu,“ uzavřel Šubrt.

Předseda odborového Svazu služeb a dopravy Jaromír Dušek včera vyloučil, že by odbory plánovaly blokády hlavních tahů. Chystají ale blokády ministerských úřadů - nazvané: 'Blokády papalášů'.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme