Česká koruna zaznamenala jeden z nejvyšších meziročních růstů, skončila druhá na světě

Česká koruna se v letošním roce zařadila mezi měny s nejvyšším růstem. Nejvíce letos posílila měna Mosambiku, která si k dolaru připsala 21 procent. Druhé místo patří české koruně a polskému zlotému s růstem o 18 procent. Na opačném konci skončil uzbecký som, který se propadl o 60 procent. Vyplývá to z analýzy nejlepších a nejhorších aktiv v letošním roce, kterou vypracovala agentura Bloomberg. Nejlépe se dařilo kryptoměnám.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dobře si letos vedla rizikovější aktiva. Okolnosti přály investicím do akcií a dluhopisů a firem z rozvíjejících se zemí. Cenné papíry obvykle považované za nejbezpečnější naopak zaostávaly, což byl třeba případ dluhopisů japonské vlády.

Nejvíce pozornosti ale přilákaly kryptoměny. Nejznámější z nich, bitcoin, posílila o téměř 1500 procent. Menší kryptoměny, jako je ethereum a litecoin, dokonce vzrostly o více než 6000 procent.

Kryptoměna estcoin. Estonský dar světu, který má ulehčit obchodování v zemi zahraničním podnikatelům

Číst článek

Z akcií letos nejlepší výkon předvedla ukrajinská burza, jejíž hlavní index zpevnil asi o 80 procent. Ukrajině pomohlo květnové hodnocení Mezinárodního měnového fondu, který uvedl, že vidí oživení ekonomiky a slibné základy pro další růst.

Dařilo se i dalším rozvíjejícím se trhům, zejména díky naději na vyšší návratnost. Naopak dobrý nebyl letošní rok pro burzy v Kataru a Pákistánu. Katar měl problémy hlavně kvůli přerušení diplomatických styků se Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Egyptem. Pákistán trápil hlavně odliv peněz zahraničních investorů.

Tři čtvrtiny českých firem chtějí zavedení eura. Mohlo by být za 20 korun, odhaduje Rusnok

Číst článek

Bloomberg upozornil, že do hodnocení nezahrnul burzu ve Venezuele, která letos vykázala růst o více než 3860 procent, ale převážně jen kvůli vlivu rapidního propadu domácí měny.

Ve světě dluhopisů si nejlépe vedly země, které ještě nedávno patřily mezi problematičtější, například Řecko nebo Argentina, ale také Belize. Největší propad zaznamenaly dluhopisy Venezuely, klesly ale také dluhopisy Japonska či Spojených států.

Z komodit zažilo letos zářivý výkon palladium, jehož cena se zvýšila o více než 50 procent. Investoři sázeli hlavně na vyšší využití tohoto kovu v automobilech, používá se převážně v katalyzátorech. Rostly i ceny mědi a hliníku, a to díky lepšímu výhledu globální ekonomiky, což znamená i vyšší využití průmyslových kovů.

Naopak cena cukru o čtvrtinu klesla, hlavně kvůli obavám z globálního přebytku. Cena zemního plynu se snížila o více než 27 procent, protože po dvou teplých zimách jsou zásoby plynu vysoko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme