BMW dostala ve Švýcarsku pokutu, firma měla bránit nákupu svých aut v zahraničí

Německý výrobce luxusních aut BMW by měl zaplatit pokutu 156 milionů švýcarských franků, tedy asi 3 miliardy a 300 milionů korun. Sankci vyměřil švýcarský antimonopolní úřad kvůli podezření, že automobilka v roce 2010 bránila Švýcarům v nákupech aut v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karosářské verze řady 1

Karosářské verze řady 1 | Foto: BMW

Kurz franku ale v té době způsobil, že na místním trhu byly vozy dražší až o čtvrtinu. Švýcaři tak vyráželi k nákupům do Německa, Francie nebo Itálie.

Švýcarský list Neue Züricher Zeitung uvádí, že BMW má ve smlouvách s prodejci v Evropském hospodářském prostoru doložku, podle které nesmí být jejich vozy prodané mimo EU. Podle redaktora serveru Autoweek Vladimíra Rybeckého se o podobných praktikách mluvilo už dřív, ale nikdy nic nebylo doloženo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokuta pro BMW je extrémní, myslí si redaktor serveru Autoweek Vladimír Rybecký

„Toto je první případ, kdy byly nalezeny smlouvy, které dokládají, že se nějaká automobilka takto chovala,“ řekl Rybecký. Švýcaři mají podle něj pevný předpis, jak pokutu stanovit. Vychází asi z 10 procent obratu firmy.

„Pokuta je tak na horní hranici. Zdá se nepřiměřená z toho pohledu, že BMW ve Švýcarsku prodává asi 20 tisíc aut ročně. Pokuty, které tamní antimonopolní úřad vyměřuje za podobné prohřešky v rámci jiného zboží, jsou ale podobné,“ dodal Rybecký.

BMW odmítá, že by se dopustila něčeho protizákonného, a proti pokutě se chce odvolat. Automobilce se teď na trhu daří, v posledních dnech dobyla zpět i prvenství v žebříčku nejcennějších automobilových značek světa.

Igor Maňour, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme