Některé modely BMW 27krát překračovaly emisní limity, tvrdí motoristé v USA. Automobilka čelí žalobě

Německá automobilka BMW AG čelí ve Spojených státech žalobě, podle které vybavila desítky tisíc vozů X5 a 335d softwarem pro manipulaci s emisemi, aby zajistila, že úspěšně projdou federálními testy. Jde o automobily vyráběné v letech 2009 až 2011. Žaloba, kterou podali američtí motoristé, tvrdí, že tyto vozy vypouštějí emise až 27krát převyšující zákonný limit, píše server agentury Bloomberg.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá automobilka BMW (ilustrační foto)

Německá automobilka BMW (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Spolu s automobilkou motoristé zažalovali také jejího dodavatele komponentů Robert Bosch GmbH.

„S takovou úrovní emisí tato auta nejsou jen 'špinavá', nesplňují normy, aby mohla legálně jezdit po silnicích v USA. Nikdo by je nekupoval," prohlásil právní zástupce Steve Berman, který vede obdobné spory proti firmám Ford Motor Co., Mercedes-Benz, Fiat Chrysler Automobile NV, General Motors Co. a Volkswagen.

Emisní limity budou od září přísnější. Filtry pevných částic se budou montovat i do benzínových aut

Číst článek

Německá společnost zpočátku unikala rozsáhlému vyšetřování, které zaplavilo automobilový průmysl poté, co se Volkswagen v roce 2015 přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Později ale firma BMW oznámila, že v téměř 12 000 jejích autech byl chybně instalován software, který při testech uměle snižoval emise. Minulý týden vyšetřovatelé prohledali její sídlo v Mnichově a její závod v rakouském Steyru, kde kontrolovali sedany řady 7 a 5.

BMW trvá na tom, že při instalaci špatného softwaru šlo o omyl a ne o cílenou manipulaci. Podle žaloby amerických řidičů ale automobilka věděla přesně, co dělá, a společně s partnerem Bosch našla cestu, jak zfalšovat emisní testy a podvést řidiče. BMW obviňují z vydírání a korupce, podvodů a nespravedlivých konkurenčních praktik ve všech 50 státech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme