BMW žádá Česko o téměř půl miliardy. Chce ji využít při stavbě testovacího centra na Sokolovsku

Automobilka BMW požádala Česko v souvislosti s vybudováním testovacího centra na Sokolovsku o investiční pobídky. Chce celkem 18,75 milionu eur, tedy zhruba 480 milionů korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se bude zabývat vláda.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní Korea zakázala prodej deseti modelů automobilů - mezi nimi i vozů značky BMW

Jižní Korea zakázala prodej deseti modelů automobilů - mezi nimi i vozů značky BMW | Zdroj: Reuters

BMW plánuje do testovacího polygonu pro autonomní řízení investovat 250 milionů eur, tedy asi 6,35 miliardy korun.

BMW bude v Česku testovat vozy bez řidiče. U Sokolova postaví 'cvičiště'

Číst článek

Automobilka tak má vytvořit několik set pracovních míst. Vývojové a testovací centrum bude zahrnovat více než 100 kilometrů zkušebních tratí včetně různých technických zařízení na celkové ploše přibližně 525 hektarů.

Společnost může obdržet pobídky ve formě hmotné podpory pro strategickou investiční akci do výše až deset procent způsobilých nákladů, slevy na dani z příjmů, hmotné podpory vytváření nových pracovních míst a hmotné podpory rekvalifikace nebo školení zaměstnanců.

Nutnou podmínkou pro získání těchto pobídek je získání statutu strategické investiční akce. Za tímto účelem bude vypracován navazující materiál na jednání vlády, jakmile budou ze strany společnosti připraveny potřebné podklady v souladu se zákonem. V rámci navazujícího materiálu dojde rovněž k vyhodnocení přínosů a nákladů investiční akce.

Fungovat by mohla od roku 2022

Vláda by měla s BMW podepsat prohlášení o strategické spolupráci. Součástí prohlášení je záměr získat stavební povolení ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 a zajistit zahájení provozu nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí 2022.

Vláda má zároveň uznat, že BMW potřebuje dokončit výkup pozemků od současných vlastníků do 31. prosince příštího roku, aby mohly být zahájeny práce.

Lokalita pro projekt se využívala jako výsypka při těžbě hnědého uhlí a po ukončení těžby Sokolovská uhelná začala s rekultivací. Karlovarský kraj již slíbil, že vybuduje napojení silnic a zázemí pro vývojové centrum. Podle odhadů to bude stát 40 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme