Bob Diamond, bývalý šéf banky Barclays, vysvětlí počínání banky před poslanci

Bývalý šéf britské banky Barclays Bob Diamond dnes bude vysvětlovat počínání svých zaměstnanců před poslanci. I když už včera rezignoval, stále může čelit trestnímu stíhání, pokud komise zjistí, že o manipulacích s mezibankovními úrokovými sazbami banky věděl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel banky Barclays Bob Diamond končí

Generální ředitel banky Barclays Bob Diamond končí | Zdroj: Reuters

Podle britských médií se Diamond chystá do skandálu zatáhnout také Centrální banku Velké Británie. Odhalením informací ze vzájemných rozhovorů chce prokázat selhání regulátorů.

Podle bývalého guvernéra České národní banky Luďka Niedermayera je ale pochybení kontrolních orgánů v tomto případě nepravděpodobné

„Nemyslím si, že za tímto skandálem bude možné najít jakoukoliv konspiraci těch nejvyšších bossů finančních institucí nebo centrálních bankéřů. To by bylo opravdu velký problém,“ říká Luděk Niedermayer a dodává, že toto nebude ten případ.

Podle jeho názoru celá situace ukazuje na obrovskou lehkovážnost a nezodpovědnost lidí na nižších úrovních bank, kteří byli za tento proces zodpovědní.

Skandál rozpoutala pokuta v přepočtu přes 9 miliard korun, kterou banka zaplatí americkým a britských úřadům. Rezignující předseda správní rady Marcus Agius ale trvá na tom, že jádro banky zůstává zdravé.

„To špatné chování se omezovalo jen na několik lidí. To, co se stalo, mě samozřejmě pohoršuje, ale můžu všechny ujistit, že zbytku podniku se to netýká. A potěšilo nás, že zákazníci si jasně uvědomují, že jeden nebo dva lidé nejsou celá banka,“říká Marcus Agius.

Ľubica Zlochová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme