Čína pustí do vzduchu opravené letouny Boeing 737 MAX. Společnost jí má dodat přes sto dvacet strojů

Na čínské nebe se zřejmě už brzy vrátí dopravní letouny Boeing 737 MAX. Čínský Úřad pro civilní letectví potvrdil, že americký výrobce mu dodal podklady, které dokazují, že firma provedla nezbytné úpravy. Ty mají vyloučit opakování technických problémů, kvůli kterým před několika lety při dvou leteckých nehodách zemřelo v Indonésii a v Etiopii skoro 650 lidí.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX | Foto: Karen Ducey | Zdroj: Reuters

Čínský trh je pro Boeing tím nejdůležitějším na světě a z tří set sedmdesáti vyrobených strojů 737 MAX, které čekají v hangárech na převzetí, jich plná třetina půjde k čínskému zákazníkovi.

Americký výrobce provedl změnu softwarových systémů letadla, změnily se zobrazovací displeje pro piloty a to má vyloučit opakování chyb, které v letech 2018 a 2019 vedly k pádům těchto plně obsazených letadel v Africe a v jihovýchodní Asii. Brzký návrat k tomuto typu letounů už odsouhlasily letecké společnosti v Japonsku, Indii, v Austrálii nebo v Singapuru.

V říjnu byl obžalován bývalý testovací pilot této americké společnosti Mark Forkner. Obžaloba ho viní z toho, že zprostředkoval Federálnímu úřadu pro letectví nepřesné a neúplné informace o systému stabilizace letu MCAS. Firma se tím tak měla vyhnout rozsáhlému a nákladnému dodatečnému výcviku pilotů.

David Jakš, vtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme