Boeing má ve druhém čtvrtletí ztrátu tři miliardy dolarů. Důvodem jsou nehody letadel 737 MAX

Americký výrobce letadel a letecké techniky Boeing se ve druhém čtvrtletí propadl do ztráty 2,94 miliardy USD (67,4 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 2,2 miliardy dolarů ve stejném období loni. Důvodem je odstavení z provozu jeho nejprodávanějších letadel 737 MAX po dvou vážných nehodách. Akcie v reakci na výsledky odepsaly méně než jedno procento.

Chicago/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing B-737 MAX8 společnosti Smartwings v Mladé Boleslavi v roce 2018.

Boeing B-737 MAX8 společnosti Smartwings v Mladé Boleslavi v roce 2018. | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Firma už minulý týden avizovala, že v souvislosti s problémy letadel 737 MAX odepíše zhruba 4,9 miliardy dolarů. Nyní dodala, že zatím nevydá výhled na letošní rok kvůli nejistotě kolem návratu letadel 737 MAX do provozu.

Boeing varoval, že se propadne do hluboké ztráty. Kvůli problémům odepsal desítky miliard

Číst článek

Očištěná ztráta na akcii činila 5,82 USD, což je lepší výsledek, než čekali analytici. Ti v anketě společnosti FactSet čekali ztrátu 6,69 USD na akcii. Příjmy se propadly o 35 procent na 15,75 miliardy USD (361,1 miliardy Kč), rovněž ale překonaly odhady analytiků.

Příjmy divize komerčních letadel klesly o 66 procent na 4,72 miliardy USD, dodávky letadel odběratelům se pak snížily o 54 procent na 90. Divize se propadla do ztráty 4,95 miliardy USD po zisku 1,79 miliardy USD před rokem.

Příjmy obranné, vesmírné a bezpečnostní divize naopak o osm procent vzrostly a dosáhly 6,6 miliardy USD, napsal server MarketWatch.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme