Boeing a Airbus soupeří o zakázky na aerosalonu v Dubaji. Úspěšnější jsou Američané

Výrobci letadel mají před koncem roku poslední možnost uzavřít velké obchody. V Dubaji začala air show, na které jsou i dva největší rivalové - americký Boeing a francouzský Airbus. Jen za první den si letecké společnosti převážně z Blízkého východu objednaly u různých výrobců stroje za více než 150 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký výrobce prodal v Dubaji nová letadla Boeing 777 za 100 miliard dolarů

Americký výrobce prodal v Dubaji nová letadla Boeing 777 za 100 miliard dolarů | Zdroj: Reuters

O letadla dvou největších výrobců se zajímají hlavně Emirates Airlines. Ty si objednaly 150 strojů Boeing 777.

„Souhrnná hodnota objednávek na nová letadla Boeing 777 dosahuje téměř sta miliard dolarů. Mluvíme samozřejmě o katalogových cenách,“ potvrzuje rostoucí poptávku šéf americké firmy Jim McNerney.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soupeření výrobců dopravních letadel na aerosalonu v Dubaji přiblížil redaktor Jan Beneš

Pozadu nezůstává ani Airbus. Šéf Emirates Ahmed Al-Maktum chce od evropského výrobce 50 strojů A380 za 20 miliard dolarů.

„Objednali jsme i 300 motorů. Naším cílem je tako podporovat stovky tisíc pracovních míst v oblasti letectví pro další desetiletí,“ uvedl Ahmed Al-Maktum.

Aerolinie Emirates jsou teď největším zákazníkem Airbusu. Podle ředitele francouzského výrobce Fabrice Bregiera je kontrakt pro společnost naprosto zásadní.

„Podpis této dohody znamená nový milník v historii letectví. Je to už pátá smlouva na stroje A380, kterou jsme dostali od Emirates,“ připomněl Bregier.

Hosteska společnosti Etihad Airways s modelem Airbusu A350 | Foto: Reuters

Zatím to vypadá, že víc zakázek získá na aerosalonu Boeing. Letadla od něho chtějí i Qatar Airways nebo Etihad Airways. Americká společnost „vyhrála" nad francouzským konkurentem v Dubaji i před dvěma roky.

Air show ale bude vzpruhou i pro Airbus. Firma podle odborníků čeká na další podobné lukrativní zakázky, kterých v letošním roce příliš nebylo, jak upozorňuje agentura Reuters.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme