Boeing i Airbus hlásí rekordní čísla, loni dodaly zákazníkům stovky letadel

Americký výrobce letadel Boeing zlomil dosavadní rekord leteckého průmyslu. V loňském roce dodal zákazníkům přes 700 letadel. Společnost tak potřetí za sebou předstihla v dodávkách svého evropského konkurenta Airbus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A350 se připravuje na svůj první let

Airbus A350 se připravuje na svůj první let | Foto: Airbus, H. Goussé

Boeing v počtu dodávek předčil i předloňský rok, a to o 75 strojů. Společnost uzavřela více než jeden a půl tisíce nových zakázek. Loňský rok byl proto pro firmu rekordní.

Zatímco v dodávkách je Boeing na první příčce, v zakázkách už to není tak jednoznačné. Jeho evropský konkurent Airbus totiž údaje za loňský rok zveřejní až příští týden. Poslední čísla z listopadu ale ukazují, že Airbus zaostává.

Podle nepotvrzených informací ze zákulisí společnosti Airbus firma v loňském údajně dodala zákazníkům rekordní počet letadel. Přesná čísla ale nejsou známá. Společnost plánovala, že uskuteční zhruba stejný počet dodávek jako v roce 2013, tedy přibližně 600 letounů. Souboj gigantů leteckého průmyslu proto rozhodnutý ještě není.

Airbusy nejsou čistě zahraniční výrobou, například část trupu dodává český výrobce letecké techny Aero Vodochody. A například moravská firma ze Starého Města u Uherského Hradiště je dodavatelem systémů do letounů Airbus i Boeing.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme