Bez objednávky poprvé od roku 1962. Boeing bojuje s rostoucími dluhy, klienti se firmě vyhýbají

Americká společnost Boeing nedostala v lednu poprvé od roku 1962 žádnou novou objednávku. Většina zákazníků se vyhýbá novým objednávkám strojů 737 MAX do té doby, než je letečtí regulátoři znovu pustí do provozu, napsala v úterý agentura Reuters. Airbus, evropský rival Boeingu, v lednu naopak obdržel nejvíce objednávek nejméně za posledních 15 let.

Tento článek je více než rok starý.

Seattle Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 737 MAX zatím minimálně do zimy nebude létat

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii (ilustrační foto) | Foto: Lindsey Wasson | Zdroj: Reuters

Boeing minulý měsíc dodal celkem 13 letadel. Před rokem v lednu společnost obdržela 45 objednávek a dodala 46 letounů. Konkurenční Airbus naopak vykázal 274 čistých objednávek, které jsou upraveny o objednávky zrušené.

Kvůli potížím s letouny Boeing 737 si strojírenská firma vezme půjčku přes 12 miliard dolarů

Číst článek

Provoz letadel 737 MAX, dříve široce oblíbený u zákazníků, byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. V prosinci se pak Boeing rozhodl pozastavit výrobu těchto strojů. Schválení návratu do vzduchu od regulátorů pak Boeing předpovídá přibližně v polovině letošního roku.

Šéf amerického Federálního úřadu pro letectví Steve Dickson na konci ledna sdělil představitelům amerických aerolinek, že jeho úřad by mohl schválit obnovení provozu letadel Boeing 737 MAX i dříve.

Rostoucí dluhy

Dluh Boeingu se kvůli problémům s řadou 737 MAX v roce 2019 zdvojnásobil na 27,3 miliardy dolarů (přibližně 623,2 miliardy Kč) a kvůli odškodnému zákazníkům i dodavatelům dál narůstá. Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings očekává, že se v prvním pololetí zvýší na 32 až 34 miliard dolarů.

Problémy Boeingu dopadají i na jeho dodavatele, kteří jsou nuceni propouštět, a letecké společnosti, jež po vyřazení strojů 737 MAX z provozu zrušily tisíce letů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme