Boeing zaznamenal v prvním čtvrtletí výrazné ztráty. O práci může přijít až šestnáct tisíc zaměstnanců

Americký výrobce letecké techniky Boeing hodlá zrušit asi deset procent pracovních míst, což se dotkne zhruba 16 000 zaměstnanců. Ve středu to oznámil šéf podniku David Calhoun, podle něhož si to vyžaduje slabší poptávka po letadlech způsobená koronavirem.

Tento článek je více než rok starý.

New York/Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeingu se ale na začátku aerosalonu představením nového modelu 737 MAX 10 podařilo podnítit vlnu zájmu. Firma uvedla, že na nový model získala více než 240 zakázek a nákupních příslibů.

Boeing zaznamenal za první čtvrtletí roku 2020 ztrátu 641 milionů dolarů | Zdroj: Reuters

Firma také oznámila, že za první čtvrtletí má ztrátu 641 milionů dolarů (16 miliard korun), zatímco loni ve stejném období měla čistý zisk 2,15 miliardy dolarů. Tržby Boeingu za první tři měsíce tohoto roku meziročně klesly o 26 procent na 16,91 miliardy dolarů.

Boeing se nedohodl s brazilskou společností Embraer. Jednání o převzetí po dvou letech končí

Číst článek

Boeing uvedl, že už stavy začal snižovat o pracovníky, kteří odešli dobrovolně nebo měli důchodový věk, a ty, které „bylo nutné propustit“. Na začátku tohoto roku pro Boeing pracovalo zhruba 161 000 lidí.

O práci přijde více než 15 procent zaměstnanců v divizi, která vyrábí letadla pro komerční aerolinky, další pak ve službách. Nejméně se propouštění dotkne obranné, vesmírné a bezpečnostní divize.

Omezení výroby

Calhoun už v interní zprávě zaměstnancům napsal, že Boeing omezí výrobu širokotrupých letadel řad 787 a 777. Společnost rovněž pomalu obnoví produkci strojů 737 MAX, které jsou po dvou tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii prozatím vyřazeny z provozu.

Šéf Boeingu tento týden uvedl, že bude trvat roky, než výrobci letadel dosáhnou úrovně před koronavirovou krizí. Boeing se ale s problémy potýkal už před pandemií. Odstávka řady 737 MAX způsobila, že společnost vykázala za loňský rok poprvé za 22 let ztrátu. Prodělala 636 milionů dolarů, zatímco o rok dříve měla zisk 10,5 miliardy dolarů.

Kvůli pandemii nemoci covid-19 aerolinky po celém světě dočasně vyřadily z provozu asi 2800 letadel a pozastavily objednávky nových strojů. Některé zrušily objednávky letadel řady 737 MAX.

Boeing musel navíc zastavit provoz v závodech v amerických státech Washington a Jižní Karolína, kde byly zaměstnanci pozitivně testováni na koronavirus. Výrobní závody v okolí Seattlu už provoz obnovují, ty v Jižní Karolíně mají začít tuto neděli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme