Boeing získal mnohamiliardovou zakázku na výrobu tankerů

Americký Boeing získal důležité vítězství nad svým evropským rivalem: konsorciem EADS. Vyhrál tendr na výrobu 179 vojenských leteckých tankerů k dočerpávání paliva. O zakázku v hodnotě kolem 35 miliard dolarů sváděli oba výrobci letadel už deset let nemilosrdný boj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 Jumbo Jet

Boeing 747 Jumbo Jet | Foto: The Boeing Company

Americká společnost nabídla modifikovanou verzi Boeingu 767, evropské konsorcium EADS Airbus A330. EADS dokonce na poslední chvíli snížilo cenu své nabídky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká společnost Boeing získala zakázku na vojenské tankery

Obě firmy se v uplynulých deseti letech vzájemně obviňovaly z nekalých praktik. Dokonce si jedna na druhou stěžovaly u Světové obchodní organizace (WTO) kvůli údajně nelegálním státním dotacím.

Airbus přitom v roce 2008 už zakázku vyhrál. Jenže Boeing se odvolal a nezávislý audit našel v projektu chyby, takže zakázka byla vypsaná na novo. Tentokrát naopak zvítězil Boeing.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o obří zakázce připravil Ondřej Houska ze zahraniční redakce ČRo

Zakázka bude podle odhadů představovat asi 50 tisíc pracovních příležitostí. Mnoho amerických kongresmanů proto dávalo nepokrytě najevo, že si přejí, aby zůstala v Americe.

Konsorcium EADS má teď deset dnů na to, aby se proti rozhodnutí odvolalo. Zatím nedalo najevo, jestli tak učiní.

Vít Pohanka, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme