Bohaté země odpustí nejchudším státům dluhy

Ministři financí sedmi nejvyspělejší zemí světa, takzvané skupiny G7, podpořili na schůzce v Londýně záměr odepsat až 100 procent dluhů nejchudších zemí světa. S konkrétním návrhem teď musejí přijít největší věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Britský ministr financí Gordon Brown prohlásil, že londýnské setkání nejbohatších zemí světa vejde do dějin jako summit stoprocentního odpuštění dluhů nejchudších zemí. Podle Browna by z toho mohlo mít užitek celkem 37 zemí.

Delegáti dosáhli kompromisu po zdlouhavém jednání, během něhož nastala ostrá výměna názorů mezi zástupci Spojených států a některých evropských členů G7. Například ministr Brown chtěl za pomoci skupiny G7 dávat dohromady deset miliard dolarů ročně po dobu deseti let ve formě úvěrů na finančních trzích na pomoc rozvojovým zemím. USA proti tomu ale měly námitky.

K největším stoupencům seškrtání většiny dluhů chudých zemí patří právě Británie, zatímco například Itálie a Německo navrhly méně ambiciózní přístup. Nejchudší a nejzadluženější země leží v Africe a jen v subsaharské oblasti dluhy dosahují asi 70 miliard dolarů (zhruba 1,7 bilionu Kč).

Skupinu G7 tvoří Spojené státy, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Francie a Itálie. Londýnského setkání se ale zúčastnili i zástupci Ruska, Brazílie, Indie, Jihoafrické republiky a Číny, tedy zemí, jejichž význam ve světové ekonomice stále roste.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme