Bohatí Italové chtějí platit vyšší daně

Italové kopírují světový trend a chtějí vyšší zdanění bohatých lidí. Nápad, který se objevil v posledních měsících v Americe nebo třeba ve Francii, ovšem nepochází z pera populistického politika, jak by se mohlo zdát, ale vychází od samotných lidí. Italové chtějí přispět k zalepení obrovské díry v rozpočtu své země, který naplno ohrožuje dluhová krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí papežské rezidence v Castel Gandolfu je i farma na mléko, ovoce, zeleninu nebo olivový olej

Součástí papežské rezidence v Castel Gandolfu je i farma na mléko, ovoce, zeleninu nebo olivový olej | Foto: Jaroslav Skalický

Bohatých Italů je v zemi opravdu hodně. Všichni občané dohromady vlastní majetek v hodnotě 10 bilionů eur a na vyšší daně mají z čeho brát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Houska_Milano.mp3

„Kdo má víc peněz, měl by taky víc platit," říká Luigi, majitel malého bistra poblíž milánského centra. Vyšší zdanění bohatých považuje za logické. A spousta italských boháčů s ním souhlasí. K zavedení tak zvané milionářské daně vyzval třeba šéf automobilky Ferrari Luca Cordero di Montezemolo.

Ne všichni Italové ale nápady horních vrstev vítají. Uznávaný ekonom Francesco Giavazzi si myslí, že vyšší zdanění by bohatých situaci Itálie jen zhoršilo.

„Důležité je, aby země opět hospodářsky rostla, tedy aby se provedly reformy. Vysoký dluh k tomu teď politiky nutí. Když zdaníte bohaté, získáte peníze a dluh se výrazně sníží. A tlak na politiky je pryč, z reforem nic nebude", říká Giavazzi. A připomíná, že ti nejbohatší už teď platí skoro 50-ti procentní daně.

Pavel Cyprich, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme