Zákazníci Bohemia Energy od neděle nemají platit zálohy na plyn. Regulační úřad sonduje celkový stav

Zákazníci dodavatelů energií ze skupiny Bohemia Energy by ode neděle podle doporučení ministerstva průmyslu a Energetického regulačního úřadu (ERÚ) už neměli hradit další zálohové platby za plyn. Zálohy za elektřinu měli zastavit ve čtvrtek.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohemia Energy

Klientů Bohemia Energy se ujímají takzvaní dodavatelé poslední instance | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku se zhruba 900 tisíc odběrných míst, oznámila rozhodnutí o ukončení dodávek plynu a elektřiny ve středu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Ukončení činnosti se kromě samotné Bohemia Energy týká také společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 tisíc zákazníků, plyn téměř 300 tisíc.

Energetický expert: Odběratelům plynu se teď vyplatí počkat, u elektřiny to tak ale být nemusí

Číst článek

Bohemia Energy tvrdí, že svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům dostojí. Odmítla názory, že využívala nekalé či klamavé obchodní praktiky.

Dodavatelé poslední instance

Klientů Bohemia Energy se ujímají takzvaní dodavatelé poslední instance, tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy, které nyní dodávky energií zajistí a sami zákazníky kontaktují.

Ministerstvo průmyslu a regulační úřad skupinu Bohemia Energy vyzvaly, aby zajistila včasné mimořádné vyúčtování za dodávky elektřiny a plynu u všech svých zákazníků a předala detailní informace dodavatelům poslední instance o odběrných místech zákazníků.

Po Bohemia Energy končí s dodávkami elektřiny a plynu další dodavatelé. V pátek konec dodávek elektřiny a plynu oznámil Kolibřík energie s 28 tisíc klienty, a to od úterý 19. října. O dva dny později ukončí dodávky plynu firma A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy. I v tomto případě jejich zákazníci bez energií nezůstanou, dodávky jim zajistí hlavní distributor v daném regionu.

Zajištěné dodávky?

Energetický regulační úřad vyzval všechny dodavatele energie k doložení zajištění dodávek pro své zákazníky. Informace musejí zaslat do konce října. Do stejného termínu by měl mít úřad první souhrnné výsledky. Regulační úřad má jen omezené kompetence, jak obchodní strategie prodejců elektřiny nebo plynu prověřit, či regulovat. Zákonodárci nepočítali s dramatickým vývojem na trhu, úřad tak nevybavili potřebnými nástroji. Úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Tento krok je podle úřadu zcela výjimečný odpovídající bezprecedentní situaci, která se na trhu nestala za 20 let existence úřadu. „Dodavatelé musí nás, a především spotřebitele, přesvědčit a doložit, že se nepouštěli do podobného hazardu, který vedl k ukončení dodávek od společnosti Bohemia Energy. Zároveň bych rád upozornil, že přinejmenším největší dodavatelé, se kterými jsme neustále v kontaktu, dodávky zajištěné mají a opakovaně to deklarovali,“ řekl předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček. Dodal, že není na místě panika, že by neměl kdo lidem energie dodávat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme