Klienti bývalé Bohemia Energy se dostali do výhody. U nových dodavatelů mají lepší ceny díky fixacím

Pád skupiny Bohemia Energy se pro statisíce bývalých klientů změnil v ekonomickou výhodu. Většina z odběratelů, kteří skončili v režimu dodavatele poslední instance (DPI), totiž u nových dodavatelů podepsala smlouvy s fixovanou cenou, často na dva až tři roky. Tehdejší ceny, byť oproti předchozí době vyšší, jsou z dnešního pohledu výhodné a pod hranicí vládou chystaného cenového stropu. Shodli se na tom odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohemia Energy

Bohemia Energy | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod Bohemia Energy uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala skupina ke konci loňského srpna elektřinu přes 600 000 zákazníkům, plyn téměř 300 000.

Přibývá lidí, kteří se snaží ušetřit za energie. Přesto ale za bydlení platí víc než v létě, ukazují data

Číst článek

„Osud klientů Bohemia Energy názorně ukazuje, jak se nešťastná situace může nakonec změnit v ekonomickou výhodu. Klienti padlé společnosti byli pod tlakem a na základě nepříjemné zkušenosti preferovali dlouhodobou fixaci u tradiční společnosti,“ řekl analytik ENA Jiří Gavor.

Navíc přechod z režimu dodávky poslední instance na fixovanou smlouvu u stejného dodavatele bylo podle něj nejjednodušší řešení, stačilo akceptovat nabídku.

‚Slabý odvar letoška‘

„A přestože cena byla na tehdejší poměry vysoká, a pokud by nedošlo k válce na Ukrajině, tak by zřejmě časem s lítostí pozorovali lepší nabídky na trhu, nyní jim tyto smlouvy přinášejí klid. Ceny jsou totiž vesměs výrazně níže než cenový strop platící od 1. ledna 2023, odběratelé tedy ušetří. A doufejme, v zájmu nás všech, že až jim ty tříleté fixace skončí, tak budou ceny energií již podstatně níže,“ řekl Gavor.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka bylo sjednání nových smluv s delší fixací u statisíců zákazníků pozitivním a nezamýšleným důsledkem pádu Bohemia Energy.

Ceny energií po konci války neklesnou. Před Českem budou tři náročné zimy, shodli se experti

Číst článek

„Přestože se situace na trhu s energiemi začala na podzim loňského roku výrazně zhoršovat, tak stále byla slabým odvarem letošních událostí. Díky novým smlouvám, často s delším fixačním obdobím, jsme nebyli svědky ještě vyššího nárůstu cen pro domácnosti i firmy,“ řekl Tyleček.

S odborníky souhlasí také energetická společnost ČEZ, která se po pádu skupiny postarala o 373 000 klientů. Více než 70 procent z těch, kdo si jako nového dodavatele vybrali právě ČEZ, přitom na doporučení zvolilo fixaci energií na dva nebo tři roky, takže jsou chráněni před současnou vlnou rostoucích velkoobchodních cen.

Dodavatelé se snažili převést co největší počet zákazníků, kteří v DPI skončili, na běžné smlouvy. U většiny z nich se to podařilo, výsledkem pádu Bohemia Energy jsou ale také stovky odpojených odběrných míst. Šlo o objekty, které za celé období režimu DPI měly nulovou nebo jen minimální spotřebu. Odpojeno od elektřiny z důvodu ukončení režimu DPI bez návazné standardní smlouvy bylo na území ČEZ Distribuce zhruba 480 odběrných míst, tedy 0,13 procenta z původního počtu.

Například Pražská energetika již neeviduje žádného bývalého zákazníka Bohemia Energy, který by byl nekontaktní či odpojený a setrvával v režimu DPI. V DPI po ostatních padlých dodavatelích eviduje PRE deset odběratelů, které se zatím neúspěšně pokouší kontaktovat.

E.ON na konci května a na začátku června demontoval elektroměr několika desítek odběrných míst, která zůstala v neoprávněném odběru. „Dá se říct, že to byla necelá desetina procenta všech původních odběrných míst, která do režimu DPI spadla,“ řekl mluvčí Roman Šperňák.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme