‚Nenecháme vás potmě.‘ O elektřinu a plyn se po Bohemia Energy mají postarat koncoví dodavatelé

Zákazníci končící Bohemia Energy nepřijdou o dodávky energií, ujistil ministr průmyslu Karel Havlíček za ANO. O elektřinu a plyn se postarají dodavatelé poslední instance, jako například E.ON, PRE nebo ČEZ. Zákazníci se v tuto chvíli nemusejí sami o nic starat. Dodavatelé poslední instance se lidem ozvou sami. Dodávky od těchto dodavatelů pak mohou trvat až šest měsíců. Zákazníci musí v této lhůtě uzavřít novou smlouvu o dodávkách energií.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:01 13. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Bohemia Energy

Logo Bohemia Energy | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Firma Bohemia Energy uvedla, že zákazníci se nemusí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance, tedy hlavní dodavatel na daném distribučním území. To potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance,“ uvedl.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek Česka).

Zastropovat cenu energií?

Havlíček s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ve středu odpoledne na tiskové konferenci oznámili, že vyzvali Energetický regulační úřad, aby zastropoval cenu energií pro bývalé klienty Bohemia Energy.

Končí Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií

Číst článek

Radní Energetického regulačního úřadu Petr Kusý na dotaz ČTK ohledně zastropování cen u dodavatelů energií uvedl, že jde o novou informaci, kterou nyní bude úřad intenzivně řešit.

„Chtěl bych vyzvat všechny koncové dodavatele, aby udělali maximum proto, aby tato situace nebyla zneužita proti lidem,“ žádal ještě Babiš. Podle Havlíčka by se regulační úřad měl sejít s dodavateli poslední instance a domluvit se s nimi na jednotné ceně pro bývalé zákazníky Bohemia Energy.

Ta podle premiéra měla špatnou pověst: „V Bohemia Energy dlouhodobě docházelo k velice negativním jevům – nekalé obchodní praktiky, klamavé praktiky, šmejdovské praktiky. A Energetický regulační úřad to řešil opakovaně, řešil to pokutami.“

Informace o pádu Bohemia Energy měla vláda podle premiéra Babiše od úterního rána. „Je to podvod. Nemůžu prodávat zboží, které nemám nakoupené,“ řekl premiér s tím, že právě kvůli Bohemia Energy vláda připravila zákon proti energošmejdům.

Bohemia Energy se proti Babišovým slovům ohradila. „Společnost podnikala poctivě a je připravená vyrovnat všechny své závazky vůči svým zákazníkům i dodavatelům. Vždy jsme se snažili respektovat právo a dodržovat platnou legislativu. Se všemi zákazníky provedeme vyúčtování a případné přeplatky samozřejmě vrátíme,“ řekla serveru iROZHLAS.cz mluvčí společnosti Barbora Vajsejtlová.

Bohemia Energy podle ní skončila proto, že chtěla předejít krachu. „Chtěli jsme se k našim klientům zachovat v rámci možností fér,“ dodala s tím, že dodavatelé energií krachují po celé Evropě.

Ozvou se sami

Předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček pak upozornil, že lidé nemusejí sami kontaktovat dodavatele poslední instance. Udělají to oni sami.

„Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat,“ vysvětlil Trávníček.

„Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ dodal.

‚Jsme připraveni‘

Dodavatelé poslední instance už avizovali, že jsou připraveni se o zákazníky skupiny Bohemia Energy postarat. Nemusíte se bát o dodávky elektřiny. Plníme roli dodavatele poslední instance. Prosím, nevolejte nám. Spojíme se s vámi sami,“ uvedla například skupina ČEZ, která na twitteru ubezpečila, že lidi nenechá potmě.

V Praze jsou připraveny zajistit dodávky elektřiny a plynu pro zákazníky Prahou vlastněné společnosti PRE a Pražská plynárenská. „My jako PRE garantujeme, že žádný odběratel na území hlavního města Prahy a města Roztok u Prahy nezůstane bez elektřiny z důvodu ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy nebo i jiných dodavatelů elektřiny,“ řekl mluvčí společnosti Petr Holubec.

Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie, uvedl premiér Babiš

Číst článek

Dodávka elektřiny i plynu dodavatelem poslední instance může trvat nejdéle šest měsíců. V této lhůtě je nutné, aby zákazník uzavřel novou smlouvu o dodávce. Pokud se tak nestane, může dodavatel poslední instance dodávku elektřiny i plynu ukončit.

Skupina Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Důvodem je podle ní přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům.

ako, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme