Cena bitcoinu překonala 30 000 dolarů. Za rok vzrostla hodnota kryptoměny čtyřnásobně

Cena bitcoinu v sobotu poprvé překonala hranici 30 000 dolarů a za rok se zvýšila o více než 300 procent. Ukazují to záznamy na webu CoinDesk. Cenový růst se nezastavil ani v odpoledních hodinách, krátce před 19.00 SEČ už se první decentralizovaná kryptoměna světa prodávala za 32 700 dolarů (702 000 Kč). Proti předchozímu dni tak vykazovala nárůst o dalších zhruba 12 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Londýn (Aktualizováno: 19:13 2. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační snímek).

Cena bitcoinu se za rok zečtyřnásobila | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Bitcoin v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz na boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Cena bitcoinu se přitom teprve v polovině prosince poprvé dostala přes 20 000 dolarů, k nárůstu o dalších 50 procent jí tedy stačily jen asi dva týdny.

Ekonom: Momentální dění kolem bitcoinu je anomálie. Očekávám jeho cenovou korekci

Číst článek

Bitcoin, který agentura Bloomberg popisuje jako kontroverzní digitální aktivum, se tak rychle zotavil z propadu z loňského jara. Tehdy se jeho cena sesunula z únorových více než 10 000 dolarů na méně než 5000 USD v polovině března. Tehdy jako většina aktiv bitcoin reagoval na šok způsobený šířením nového koronaviru a následnou pandemií.

Kryptoměna bitcoin se čím dál více stává součástí investičních portfolií a svědčí jí i to, že zájem o ni už nemají pouze příznivci technologických novinek a spekulanti, ale i lidé, kteří si myslí, že bitcoin se začne v platebním styku používat mnohem více než dosud. Část lidí považuje bitcoin v době pandemie také za alternativu ke zlatu.

Hlavní investiční analytik společnosti Guggenheim Investments Scott Minerd v rozhovoru s agenturou Bloomberg v polovině prosince řekl, že cena bitcoinu by se mohla eventuálně vyšplhat až na 400 000 dolarů (8,6 milionu Kč). Ještě před pěti lety se bitcoin prodával za cenu mírně převyšující 400 dolarů (8600 Kč).

Pražská burza s růstem o 1,45 procenta končí nejvýše za deset měsíců. Pomohla i brexitová dohoda

Číst článek

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Češi v loňském prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. To bylo zhruba o 20 procent více než ve stejném období předloni.

S bitcoiny se obchoduje na mnoha burzách, z nichž největší je Coinbase. Ta se teď sama chystá své akcie nabídnout na burze, čímž by se stala první takovou platformou, která bude mít své akcie na Wall Street. Vedle bitcoinu existují i další kryptoměny, které používají podobnou technologii blockchainu, neboli elektronické databáze. Ethereum, což je druhá největší kryptoměna, za loňský rok zhodnotila o 465 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme