Boj o cenu tepla se stupňuje. Spotřebitelé volají po jejím snížení

Klienti některých tepláren založili občanské sdružení DOST!. Důvodem jsou podle nich příliš vysoké ceny tepelné energie. Za jeden gigajoule chtějí v současné době platit nejvýše čtyři sta korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radiátor, topení

radiátor, topení | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle Tomáše Drápely z Plzeňské teplárenské je to možné pouze tam, kde teplárna využívá hnědé uhlí.

"Reálné to samozřejmě je především v těch městech a v těch teplárnách, kde skutečně palivovou základnou je domácí hnědé uhlí. Kde se vytápí plynem nebo lehkými topnými oleji, tam jen nákup paliva na gigajoule je výrazně vyšší než čtyři sta korun," řekl Drápela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Černý a Tomáš Drápela v Ozvěnách dne.

Občanské sdružení DOST! vzniklo poté, co se odběratelům liberecké teplárny podařilo prosadit navrácení dvanácti milionů korun, aniž by se konal soud.

"My jsme po několika letech dosáhli výsledku, že teplárna byla nucena přistoupit na dohodu a vrátit nám přes dvanáct milionů korun díky tomu, že jí hrozil soudní spor. Na základě toho se na nás začali obracet další a další spotřebitelé tepla v celé České republice," podotkl předseda Občanské sdružení DOST! Petr Černý.

"Vycházíme z toho, že současné ceny tepláren jsou předraženy o čtyřicet procent," řekl Černý. Ceny tepla by podle něj šly snížit především kvalitním kontrolním mechanismem.

S tím ale Drápela nesouhlasí. Podle něj probíhají kontroly velmi kvalifikovaně a důsledně.

Květa Moravcová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme