Boj o pasažéry na trase Praha - Ostrava vypukl naplno

Historický den dnes zažila česká železnice. Vedle vlaků Českých drah se mezi Prahou a Havířovem objevila také konkurenční souprava společnosti RegioJet. Denně budou jezdit tři spoje každým směrem. Vedle konkurenčního prostředí vnesly žluté vlaky výrazné změny také do standardu kvality českého železničního cestování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků | Foto: Filip Jandourek

Cestující se mohou ve vlaku RegioJet připojit na internet pomocí bezdrátového připojení wi-fi a pasažéři v 1. třídě dostanou teplé nápoje a denní tisk zdarma.

Přehrát

00:00 / 00:00

RegioJet_diskuze.mp3

Na novinky už zareagovaly České dráhy (ČD). Pendolinem už několik týdnů korzuje obsluha, cestující dostávají pití zdarma a chystá se také zavedení internetového připojení. Rekonstrukcí procházejí i ostatní soupravy této trasy a České dráhy sem přidávají nové klimatizované vozy.

Čtěte také

Reportáž z první cesty žlutého vlaku RegioJet na trase Praha - Havířov

Pendolino také zůstává rychlejší než vozy RegioJet. Trasa Praha – Ostrava je s ním kratší o půl hodiny. „To je určitě pro někoho důležité, ale ve chvíli, kdy je Pendolino dvakrát dražší nebo nemůžete pracovat na internetu, tak Pendolino ztrácí,“ uvedl majitel společnosti RegioJet Radim Jančura pro Ozvěny dne Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skalicky_RegioJet.mp3

Podle Jančury je přítomnost žlutých vlaků ku prospěchu jak cestujících, tak samotných Českých drah. „Cestující se rozloží mezi nás a České dráhy,“ myslí si.

I když se službám žlutých vlaků snaží České dráhy konkurovat, podle tiskového mluvčího Petra Šťáhlavského není trasa Praha – Ostrava jediným zájmem společnosti. Chtějí zkvalitňovat cestování ve všech sedmi tisících spojích, které denně provozují.

Navíc ani cena Pendolina na této trase není podle Šťáhlavského tak vysoká, jak se na první pohled zdá. Tiskový mluvčí upozorňuje, že ČD nabízejí mnoho slevových a množstevních akcí, které náklady snižují na úroveň RegioJet. „Asi to vzhledem k historii a tradici naší společnosti není moc známo,“ uzavírá Petr Šťáhlavský.

Pavel Cyprich, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme