Boj o peníze po rozšíření EU jde do finále

Většina z deseti zemí kandidujících na vstup do Evropské unie v roce 2004 podmínečně přijala finanční plán navržený současným předsedou unie Dánskem. V Bruselu to řekl nejmenovaný diplomat citovaný agenturou Reuters. Konkrétní země ale nejmenoval. Kandidátům zbývá na vyjednávání poslední týden před summitem unie v Kodani.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Jan Rosenauer

Česká republika chce využít zbývající týden před přelomovým kodaňským summitem, který vstupní rozhovory ukončí, k jednání o možném zvýšení dotací pro zemědělce. Dánský premiér Rasmussen dokonce varoval, že přemrštěné požadavky kandidátských států mohou termín rozšíření opozdit.

Podle ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody ale čeští vyjednavači neusilují o nic, co by bylo navíc. "Náš cíl je splnit to co bylo slíbeno, že finanční situace v České republice po vstupu v roce 2004 bude lepší než v roce 2003, a protože tento závazek platí obecně, musí na něm participovat také Česká republika," řekl Svoboda.

Evropský komisař Neill Kinnock pokládá za přirozené, že Česká republika bojuje o peníze z Evropské unie i v posledních chvílích před kodaňským summitem. "Byl bych naprosto ohromen, kdyby to Česká republika nedělala. Samozřejmě ve spolupráci s ostatními zeměmi, které upřímně a na základě racionálních argumentů věří, že existuje důvod pro změnu v základním procentním vzorci a pro zkrácení přechodného období, což by jim zaručilo více příležitostí," uvedl Kinnock.

Kandidátským zemím se ve finanční oblasti nelíbí hlavně navrhovaná výše přímých podpor pro zemědělce. Ve srovnání s farmáři z členských států by dostávali zpočátku jen 25 procent. Deset let, během kterých mají podpory dosáhnout plné výše, se navíc kandidátům zdá příliš dlouho.

Jitka Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme