Boj o podobu rozpočtu na příští rok se v USA přiostřuje

Americký prezident Barack Obama je připraven vetovat republikány přichystaný návrh rozpočtu na příští fiskální rok, který končí 30. září. Podle něj jsou totiž chystané škrty příliš velké, respektive zasahují do oblastí, které jsou pro ekonomiku klíčové. Boj o to, jak a s čím bude stát hospodařit v příštím fiskálním roce, se tak přiostřuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama

Prezident Obama | Foto: Bílý dům

Republikáni a demokraté přitom mají čas už jen do příští soboty na to, aby se dohodli na konečné podobě rozpočtu na příští rok. Podle ekonoma ČSOB Jana Čermáka se jim na konci společnou řeč nalézt podaří.

„Ale teď pravděpodobně uvidíme ještě nějaké tahanice, které povedou možná k tomu, že se přijme nějaký dočasný rozpočet, jako se přijal už před časem a prodloužila se lhůta,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký prezident Barack Obama je připraven vetovat republikány přichystaný návrh rozpočtu na příští rok. Více ekonom ČSOB Jan Čermák.

Republikány ovládaný Kongres podle kritiků navrhuje škrty, které zadusí hospodářský růst. Demokraty ovládaný Senát nedělá zase podle kritiků dostatečné škrty. Podle ekonoma je rozložení sil napříč politickou scénou USA celkově nešťastné.

„Když se podíváme do historie, tato politická kombinace vždy přinášela úplně nejhorší fiskální výsledky Spojených států,“ dodal.

Pokud by se strany nedohodly na podobě rozpočtu na příští rok a nedošlo by k dalšímu prodloužení lhůty, která má vypršet 18. března, tak by podle Čermáka musely být ukončeny a nebyly by poskytovány nikoli nezbytné služby, které provozuje vláda.

„Pro finanční trhy je kritické a nejdůležitější to, aby se obě strany dohodly na prodloužení, navýšení limitu pro veřejný dluh, který bude dosažen někdy v průběhu dubna či na počátku května,“ řekl.
Obamově schopnosti zajistit dlouhodobý hospodářský růst věří podle agentury Bloomberg jen 51 procent Američanů. Republikánům věří dokonce jen 40 procent lidí. Tento pesimismus ale podle ekonoma růst ekonomiky nezadusí.

„Co je opravdovou hrozbou pro růst ekonomiky je vývoj cen ropy a potažmo benzínu všude světě. A ten může v USA ohrozit slibně rozvíjející se oživení, které je momentálně taženo mimo jiné spotřebou domácností. A tam důvěra v ekonomiku může být velmi negativně ovlivněna, pokud ceny benzínu v USA půjdou nahoru,“ vysvětlil Čermák.

David Koubek, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme