Boj proti klimatu nemusí zadusit hospodářské oživení

Klimatický summit v Kodani, na kterém by státy světa měly najít plán, jak zmírnit dopady globálního oteplování, je zhruba v polovině. Už dopředu je ale zřejmé, že přísnějším ekologickým limitům a také změnám nálad ve společnosti se budou muset přizpůsobovat i jednotlivé firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference OSN o změnách klimatu

Konference OSN o změnách klimatu | Foto: Klimatická konference, Kodaň

K tomu je budou tlačit nejen politici, ale i samotní spotřebitelé, kteří se stále více zajímají, jak se firma k přírodě - a obecněji k svému okolí - chová.

Podle ředitele odboru korporátní odpovědnosti britské pojišťovny RSA Paula Pritcharda budou dopady přijatých závěrů v Kodani na fungování soukromého sektoru, tedy firem, velké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ŕeditel odboru korporátní odpovědnosti britské pojišťovny RSA Paul Pritchard o tom, jak velké budou dopady přijatých závěrů v Kodani na fungování soukromého sektoru

"Myslím si, že dopad bude výrazný. Firmy to pocítí hned v několika oblastech. Za prvé - závazky přijaté v Kodani ovlivní chování vlád, které začnou chrlit nové zákony. Někde půjde o novou věc, jinde jsou na to připraveni. Například britská vláda se snaží donutit jednotlivé sektory, aby snižovaly objem emisí. Firmy by například měly informovat, kolik skleníkových plynů vypouštějí do ovzduší," uvedl Pritchard v rozhovoru pro Rádio Česko.

Dodal, že firmy ovlivní i rostoucí tlak ze strany dodavatelů a investorů.

Ozdravení ekonomiky a ovzduší musí jít ruku v ruce

Pritchard si nemyslí, že by ekologické investice zadusily počínající hospodářské oživení.

"Plány mnohých vlád, americké, britské či čínské, vypovídají o tom, že by ozdravení ekonomiky a ovzduší měly jít ruku v ruce. Tyto vlády se totiž chystají povzbudit ekonomiku investicemi do odvětví, která vypouštějí málo emisí. Státy nemusí volit mezi ekonomikou a ekologií. Většina vlád se bude snažit povzbudit ekonomiku za pomoci investic, které zároveň umožní snížení objemu emisí," vysvětlil Pritchard.

Investice určené na boj s klimatickými změnami může však podle něj zkomplikovat špatná dostupnost kapitálu. "Banky ale budou muset mít přiměřený kapitál a budou se muset dostat do pozice, aby uvěřily, že mohou začít opět půjčovat. V takovém stavu zatím nejsou. Půjčky od bank jsou ale nezbytnou součástí voje proti změnám klimatu.," míní Pritchard.

Nedomnívá se také, že státem vynucený boj proti klimatickým změnám může nabourat základní principy trhu.

"Nemyslím, že by v tom byl nějaký rozpor. Cílem je vytvořit tržní principy, které by změnu v přístupu k ochraně klimatu nejen umožnily, ale i poháněly. Je třeba správně ocenit hodnotu emisních povolenek, aby se povedlo rozhýbat trh s povolenkami, který zatím v Evropě nefunguje správně. Problémy se však řeší a existuje dost politické vůle je vyřešit.," uzavřel Pritchard.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme