Boj proti spotřební dani bude hlavní výzvou pro nového šéfa Svazu vinařů

Tuzemští vinaři se zuby nehty brání tomu, aby byla na takzvaná tichá vína uvalena spotřební daň. Její zavedení sice hrozí nejdříve v roce 2014, producenti vín ale v boji proti ní nepolevují. Ani v hlavním městě vína - ve Valticích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno (ilustrační foto)

Víno (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Dneska je na každém vinařském místě podpisová akce Nezavádějte spotřební daň na víno, je to skutečně nesmyslné,“ říká David Šťastný ze společnosti Vinné sklepy Valtice, který nevynechá jedinou příležitost, jak sehnat další podpisy pod petici proti spotřební dani na tichá vína.

Plán současné vlády mu totiž opravdu evidentně leží v žaludku. Nevěří totiž, že přinese do státního rozpočtu více než miliardu a čtvrt korun ročně a že zatíží hlavně vína z dovozu, jak plánuje ministerstvo financí.

„Český stát téměř nevybere žádné peníze do státního rozpočtu. Za druhé to znevýhodní domácí vinaře. A za třetí to zvýhodňuje levná dovozová vína,“ vypočítává David Šťastný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek reportérky Hany Ondryášové o spotřební dani na víno si můžete také poslechnout

Abychom byli přesní: spotřební daň na neperlivá vína v Česku existuje, jen je nulová. Vláda teď chce, aby od přespříštího roku činila deset korun na litr. Osvobozeni by měli být jen drobní vinaři. Mezi ty Vinné sklepy Valtice rozhodně nepatří - je to největší pěstitel hroznů v zemi. Teď se tu mimo jiné bojí, že třeba turisté budou pro víno raději jezdit na druhou stranu moravsko-rakouské hranice, kde se diskutovaná daň neplatí.

„Pak už jenom nezbývá než věřit, že skutečně zvítězí zdravý rozum. Česká republika určitě patří mezi vyspělé vinařské země, kde není nikde spotřební daň,“ dodává s nadějí David Šťastný.

Zabránit desetikorunové dani na tichá vína bude i hlavním úkolem nového šéfa Svazu vinařů, kterého budou jeho členové volit dnes odpoledne ve Velkých Bílovicích. Jak moc populární bude napřesrok ve Valticích, se uvidí právě podle toho, jestli si nakonec poradí s lobbingem proti spotřební dani na vína.

Hana Ondryášová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme