Bolívijské znárodňování zděsilo Brazilce

Znárodňování soukromých těžebních společností v Bolívii vyvolalo vlnu nevole v sousední Brazílii. Bolivijský prezident Evo Morales zahájil plnění svých předvolebních slibů a vyhlásil znárodnění ložisek ropy a zemního plynu. To zneklidnilo jak firmy ze zemí Evropské unie, tak brazilského Petrobrasu. Ta totiž dosud ovládala 45 procent všech bolivijských zásob ropy a plynu. Zástupci tohoto koncernu se proto sešli k jednáním s představiteli brazilského státu, aby se společně snažili najít řešení situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžařské zařízení brazilské firmy Petrobras

Těžařské zařízení brazilské firmy Petrobras | Foto: AFP

Zatímco v bolívijské televizi běžely slogany Bolívie se mění a Evo vítězí, v Brazílii zavládlo nelíčené zděšení. Znárodňování se očekávalo, nikdo však nepředpokládal tak důkladný postup. Petrobras je největším investorem v Bolívii a prezident Luiz Lula da Silva je považován za Morálesova levicového spojence.

Zároveň Brazílie závisí z padesáti procent na dodávkách bolívijského plynu. Ze schůzky brazilského prezidenta a ministrů zahraničí a průmyslu však vzešlo pouze kritizované prohlášení o bolívijském aktu svrchovanosti. A firma Petrobras není o nic moudřejší než před dvěma dny.

Markéta Pilátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme