Booking.com začal blokovat ubytování pro turisty na Krymu, sankce už přitom platí čtyři roky

Dovolená na Krymu bez online rezervace. Online rezervační hotelová agentura Booking.com, která zprostředkovává pronájem ubytování po celém světě, po čtyřech letech od platnosti evropských sankcí zablokovala vyhledávání pokojů na Ruskem zabraném poloostrově. Možnost rezervace nezobrazí v Jaltě, Sevastopolu ani v jiných částech anektovaného poloostrova, který podle mezinárodního práva náleží Ukrajině. Blokaci lze však snadno obejít.

Amsterdam/Simferopol Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zprostředkovatel a vyhledávač ubytování Booking.com blokuje možnost rezervace na Ruskem anektovaném Krymu.

Zprostředkovatel a vyhledávač ubytování Booking.com blokuje možnost rezervace na Ruskem anektovaném Krymu. | Zdroj: Fotobanka Smartmockups.com

„Je nám líto. Na naší stránce není momentálně možné si na Krymu rezervovat pobyt za účelem dovolené.“ Takovou informaci portál Booking.com zobrazí po vyhledání volných ubytovacích kapacit kdekoli na Krymu.

Odmítáme anexi Krymu, prohlásil Bílý dům. Rusko o něm na summitu ale mluvit nechce

Číst článek

Blokace po čtyřech letech

Zablokované jsou také možnosti komentování a hodnocení objektů a atrakcí na Krymu. Důvodem jsou podle portálu obchodní sankce, které na Rusko uvalila kvůli anexi Krymu Evropská unie. Ty jsou však v platnosti už od roku 2014 a vyhledávač je jako evropská firma registrovaná v Amsterdamu musí respektovat.

„Firma Booking.com vzhledem k sankcím nemůže poskytovat jakékoli služby přímo spojené s turistickými aktivitami na Krymu. Lidé mířící na služební cestu ale mohou nabídky ubytování vyhledávat dál,“ stojí v červencovém prohlášení firmy, na které upozornila televize Belsat.

Evropské sankce, které platí už čtyři roky, zakazují evropským společnostem nabízet na Krymu turistické služby. Firma Booking.com podle svého tvrzení takové služby přestala nabízet v roce 2014 s tím, že využít vyhledávač můžou jen lidé, které na poloostrov jedou pracovně. I přes to se však až do minulého týdne nabídky pro turisty objevovaly a byly dostupné, upozorňuje Deutsche Welle.

Zprostředkovatel a vyhledávač ubytování Booking.com blokuje možnost rezervace na Ruskem anektovaném Krymu. | Zdroj: Fotobanka Smartmockups.com

Nabídka pro byznysmeny stále dostupná

Nabídka ubytování pro byznysmeny by podle DW evropské sankce porušovat nemělo. Pokud však lze snadno využít ubytování pro turisty vydáváním se za obchodníky, pohybuje se už firma na hraně evropských sankcí.

Ostatní poskytovatelé ubytování přestali své služby nabízet už v roce 2014. Za nedodržování uvalených sankcí hrozí firmám pokuty. Podle nizozemského ministerstva zahraničních věcí můžou dosáhnout v přepočtu až 22,5 milionu korun nebo až šestiletého trestu odnětí svobody.

Booking.com v Rusku kontroluje kolem 70 procent rezervačního trhu, Rusové ji podle statistik využívají nejvíc ze všech národů světa.

Prodlužované protiruské sankce

Západ schválil protiruské sankce kvůli anexi Krymu poprvé v roce 2014. Moskva v reakci na opatření zakázala dovoz některých potravin ze zemí, které připojily Rusko na sankční listinu. Protože EU neuznává ruskou anexi Krymu, je také zastavena prakticky veškerá spolupráce s touto oblastí a s tamními podniky.

Pospíchalo se, kvalita šla stranou a lidem nezaplatili, říká o ruském mostu na Krym šéf natěračů

Číst článek

Unie konec svých sankcí v březnu 2015 svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Kvůli ukrajinské krizi přijala unie i další opatření. Zmrazený majetek a zakázány cesty do EU má řada fyzických i právnických osob, které se podílejí na rozbíjení ukrajinské územní celistvosti.

V červnu se evropští lídři na summitu v Bruselu dohodli, že o další půlrok hospodářské sankce prodlouží.

Aktuálně jedná Ukrajina s USA a evropskými spojenci o zavedení sankcí proti ruským přístavům v Černém moři. V kyjevské televizi 112 Ukrajina to o víkendu řekl ukrajinský ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan.

Opatření by mělo být odvetou za údajné ruské pokusy o blokádu Azovského moře, která vznikla dokončením mostu spojujícího okupovaný Krym s ruskou pevninou.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme