Boom slunečních elektráren v Česku zřejmě skončí

Provozování solárních elektráren možná už nebude tak výnosným obchodem jako dosud. Senátoři schválili novelu zákona, která umožňuje Českému regulačnímu úřadu snižovat výkupní ceny energie z fotovoltaických článků o víc, než o současných pět procent. Změna by se týkala elektráren, které by byly připojeny po roce 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Vláda tak reaguje na prudký nárůst počtu solárních elektráren, které vydělávají na státem garantovaných výkupních cenách a poklesu cen za komponenty elektráren. Změna by se proto týkala projektů, u kterých by byla návratnost investice kratší než jedenáct let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O solárních elektrárnách diskutovali ve večerních Ozvěnách dne prezident České fotovoltaické asociace Jaromír Řehák a senátor za ČSSD Vladimír Dryml

Senátoři podpořili návrh na snížení výkupní ceny sluneční energie významnou většinou. Proti normě nebyl nikdo. Debata se nesla i v duchu kritiky autorů původního zákona, kteří nastavili pro podnikání v solární energetice tak výhodné podmínky. Podle lidovce Jiřího Čunka chtěli podpořit zelenou energii a vytvořili paskvil.

„Ten nám teď všem vytahuje peníze z kapes a to především tak, aby je jiným do kapes dal,“ řekl, Čunek.

Pro změnu byl i občanský demokrat Tomáš Jirsa. Ten označil následky původní podoby zákona přímo za katastrofu. A to nejen proto, že prý platíme miliardy šikovným podnikatelům.

„Ta katastrofa je v tom, že kvůli podpoře fotovoltaiky se nám už od příštího roku zvýší cena energií pro náš průmysl a staneme se dále nekonkurence schopnými,“ tvrdí Jirsa.

Chystá se novela zákona

Senátor za ČSSD Vladimír Dryml chce, aby podpora obnovitelných zdrojů byla vyvážená. „Upřednostňování fotovoltaiky na úkor jiných není dobré,“ myslí si Dryml.

Cena podle bude muset být ještě dál omezována. „Jsme na prvním místě mezi státy, které dávají peníze na podporu fotovoltaiky. Během dvaceti let by nás to mohlo stát 800 miliard korun a to je neúnosné, tvrdí Dryml.

Zákonu už chybí jen podpis prezidenta republiky. Podle vicepremiéra Jana Kohouta ale tímto zájem vlády o obnovitelné zdroje nekončí. Ministerstvo průmyslu a obchodu prý chystá velkou novelu tohoto zákona.

Na fotovoltaiku přispívá každý

Domácnosti pocítí užitečnost novely nejdříve po roce 2011. Do té doby totiž zůstávají v platnosti současná pravidla. Každý výrobce, který bude připojen do sítě do roku 2011, má už cenu garantovanou na 20 let. I proto je těžké odhadnout, jakou úsporu bude novela znamenat pro odběratele.

Domácnost, která netopí elektřinou a spotřebuje za rok tři a půl tisíce kilowatthodin, přispívá už dnes na fotovoltaiku přes čtyři sta korun ročně. Až se kapacita připojených slunečních elektráren zdvojnásobí, bylo by to 800 korun ročně. Vyplývá z údajů agentury JLM.

Podle výpočtu Artur D Little by v roce 2011 šlo čtrnáct procent z ceny, kterou platí domácnosti, na obnovitelné zdroje. Po přijetí novely by to ale mělo být jen 8,7 procenta.

Pro jsou i ekologové

Proti změně neprotestují ani ekologové, protože sluneční elektrárny jsou prý oproti ostatním obnovitelným zdrojům energie zvýhodněné. Zatímco výkupní ceny se skoro vůbec nehýbají, pořizovací náklady na budování fotovoltaických zařízení výrazně zlevnily.

Prezident České fotovoltaické průmyslové asociace Jaromír Řehák potvrzení zákona v senátu vítá. Současná situace byla podle něj neudržitelná a škodila celému sektoru. Snadný výdělek lákal i řadu spekulantů.

„Fotovoltaické panely mají stále lepší parametry a současně klesají jejich ceny. Do sektoru se tak nahrnuli lidé, kteří vidí jen byznys,“ řekl Řehák.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme