Bouře Sandy zatím napáchala škody nejméně za 20 miliard dolarů

Bouře Sandy se přehnala přes východní pobřeží Spojených států a zanechala za sebou spoušť, kterou lze podle předběžných odhadů vyčíslit na 20 miliard dolarů. Jak ale ukazují dřívější zkušenosti, obnova poničené oblasti naopak nabízí spoustu příležitostí k výdělku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoservis v americkém Atlantic City poničený hurikánem Sandy

Autoservis v americkém Atlantic City poničený hurikánem Sandy | Zdroj: Reuters

Součet materiálních škod se oproti prvním odhadům zřejmě ještě zvýší, nezohledňuje navíc další dopady bouře. Některé následky jako stres u lidí postižených katastrofou se nedají vyčíslit vůbec, ani ekonomické ztráty se ale neurčují snadno.

Rafinerie na východním pobřeží včera a dnes utlumily nebo úplně přerušily výrobu. Je sice snadné zjistit, že například největší z nich vyrobí za plného provozu asi 330 tisíc barelů denně, výpočet ušlého zisku je ale složitější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ondřej Bouda přiblížil škody napáchané řáděním přírodních živlů

Klesly totiž zároveň náklady a v příštích dnech mohou rafinerie výrobu navýšit a tím ztrátu částečně dohnat. Na druhé straně by pak ale zřejmě musely zaplatit dělníkům přesčasy.

Ušlý zisk se počítá ještě obtížněji u prodejců. Těm sice během řádění živlů poklesly tržby, v předchozích dnech se ale lidé předzásobovali na příchod hurikánu a americké obchody byly vyprodané. Dobře si tou dobou vedli i prodejci alkoholu.

Konečnou výši škod ovlivní také to, kdy začnou prodejci znovu obchodovat. Nejdříve je nutné obnovit dodávky elektřiny i zásobování a v neposlední řadě opravit poničené prodejny. Likvidace následků může v nejpostiženějších oblastech trvat řadu dní.

Dlouhodobé dopady hurikánu Sandy mohou být mnohem tíživější. Například škody napáchané hurikánem Katrina byly pro řadu menších lokálních obchodů likvidační. Hrozí tedy, že přibude nezaměstnaných, kteří zatíží sociální systém.

SLEDUJEME ONLINE: Amerika se probouzí a sčítá škody. Patří k nim požár i protržená hráz

Číst článek

Na vzniklé spoušti je ale možné také zbohatnout. Když hurikán Ivan poničil Floridu, stouply v následujících letech tržby obchodů v průměru o více než čtvrtinu. Lidé si znovu zařizovali své domy a do oblasti se kvůli rekonstrukci sjeli dělníci, které bylo potřeba ubytovat a nasytit.

Vydělají také stavební firmy, protože velké podniky budou pravděpodobně investovat do ochranných opatření. A cena nemovitostí, které přežily bez úhony, se může zvednout. Efekt sice nebude trvalý, pomůže ale opět nastartovat místní ekonomiku.

Ondřej Houska, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme