Brabec dohodl požadavky ohledně dolu Turów. Polsko o jeho rozšíření teprve rozhodne

Požadavky Česka ohledně dolu Turów byly podle ministra životního prostředí Richarda Brabce ve Varšavě vyslyšeny. Polsko zatím podle něj rozšíření hnědouhelného dolu definitivně neschválilo. Posuzuje se prý záměr projektu i to, zda se v takovém rozsahu vůbec uskuteční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Záměr není schválen a jeho schválení bude záležet na tom, jak budou vyhodnoceny případné dopady. Pak budou buď stanovena kompenzační opatření, nebo třeba bude řečeno, že postup porubní fronty může být někam jinam,“ řekl ministr Richard Brabec (ANO).

Rozšíření polské těžby hnědého uhlí u hranic by mohlo ohrozit zdroje podzemních vod. Toho se obávají především obyvatelé na Liberecku. Česko proto po polské straně požaduje mimo jiné návrh opatření, která ztrátě podzemních vod předejdou.

Pokud se ale naplnily černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na více než dvě miliardy korun.

Hnědouhelný důl Turów u polské Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam těžit chtějí až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné na Hrádecku.

Brabec a polský ministr životního prostředí Jan Szyszko se dohodli také na vytvoření společné expertní skupiny, do které se zapojí i zástupce investora dolu Turów. Ta by se měla zabývat právě vlivem dolu na vodní poměry na severu Česka.

Pokud by se ukázalo, že by negativní dopady nešly vyloučit, tak by polská strana podle Brabce projekt přehodnotila.

„To bylo to, co jsme chtěli slyšet. Tedy jasný závazek polské strany, že vnímá ten problém jako vážný. Zadruhé přijali náš požadavek na to, abychom sdíleli všechny informace, a to online na bázi pracovní skupiny," upřesnil v tiskové zprávě český ministr.

Zatím není podle obou ministrů jasné, kdy by o rozšíření dolu mělo padnout definitivní rozhodnutí.

Světelný mog z polských skleníků

Richard Brabec řešil s ministrem Szyszkem také světelný smog z polských skleníků na česko-polském pomezí. Domluvili se na společném postupu směrem k polské firmě Citronex.

„Polské ministerstvo životního prostředí se již spojilo s polskou společností provozující skleníky. Zároveň ministerstvo obdrželo i stížnosti na světelné znečištění od saských kolegů. Věřím, že společně vytvoříme dostatečný tlak, který povede k technickým úpravám skleníků, které světelné znečištění sníží, nebo mu úplně zamezí,“ poznamenal Brabec.

Těžba uranu se neplánuje

Ministři jednali také o těžbě uranu na polské straně hranice, které se obávají ekologové a starostové obcí na Náchodsku a Trutnovsku.

Mají obavy, že vrty naruší vodní zdroje v Polické vodní pánvi, která zásobuje zhruba 150 tisíc lidí pitnou vodou. Richard Brabec dnes ujistil, že další průzkumy ani zahájení těžby se neplánují.

„Veškeré práce na polských průzkumech ložisek uranu v blízkosti Náchodska byly nyní zastaveny a neplánují se aktuálně žádné další průzkumy ani zahájení těžby. Zároveň na polské straně momentálně žádná firma nemá zájem o těžbu uranu,“ dodal český ministr životního prostředí.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme