Brambory jsou nejdražší za posledních pět let. Za vyšší ceny může hlavně loňské sucho

Cena brambor letí vzhůru. V některých prodejnách zákazníci koupí kilo brambor i za víc než třicet korun. Zdražují nejenom zemědělci, výrazněji nadsazují cenovky hlavně prodejci. Podle Českého statistického úřadu vzrostly ke konci loňského roku ceny brambor na pultech obchodů meziročně skoro o 42 procent. Může za to loňské počasí. Kvůli suchu totiž byla úroda výrazně menší.

Tento článek je více než rok starý.

Kámen (Havlíčkobrodsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory (ilustr. obr.)

Brambory (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Patří k největším producentům brambor v Česku. Přesto je sklad Zemědělského družstva Kámen na Havlíčkobrodsku letos plný jen z poloviny. Na místních polích se totiž loni urodilo zhruba o pět tisíc tun brambor méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o rostoucích cenách brambor

„Může se stát, že koncem února bude po bramborách. Rozhodně nebudou někdy do května jako každý rok. Pokud je nemáte objednané, tak už bude problém. K dispozici už mám jen něco málo,“ říká Radiožurnálu vedoucí bramborárny Miloš Růžička.

Podle odhadů Českého bramborářského svazu loni zemědělci sklidili okolo 600 tisíc tun brambor – tedy skoro o pětinu méně než v předchozím roce. Nižší úrodu ale měli i pěstitelé v okolních evropských státech. Právě nedostatek brambor se odrazil i na cenách.

Fond pro zemědělce na řešení sucha začne podle ministra Tomana fungovat nejdřív v roce 2021

Číst článek

Třeba v Polsku se výkupní cena brambor zvýšila za jediný rok trojnásobně. „Maloobchodní cena je dnes nejčastěji 2 až 3 zloté za kilo. Tedy asi 12 až 18 korun,“ potvrzuje Wojciech Nowacki ze Sdružení polských bramborářů.

To v Česku jsou brambory ještě o něco dražší. Podle mluvčího Českého statistického úřadu Tomáše Chrámeckého cenovky výrazně poskočily ke konci loňského roku. „Na pultech obchodů se průměrná cena pro zákazníky pohybovala nad dvaceti korunami. Za jediný rok tak kilogram brambor zdražil skoro o šest korun,“ říká.

Při průměrné roční spotřebě na osobu, která je bezmála sedmdesát kilogramů, by si tak každý Čech ročně připlatil za nákup brambor přes čtyři sta korun.

Česko už čtyři roky sužuje sucho. ‚Srážek je teď hodně, vyhráno ale nemáme,‘ varuje hydrolog

Číst článek

„Zemědělec na začátku řetězce je v tomto případě v nevýhodné pozici a vždycky má svůj zisk nejmenší. Jsou tady mezičlánky – je tam posklizňové zpracování, jsou tam mezisklady, balení brambor nebo loupání. Celá řada spotřebitelů si kupuje prostě brambory bez slupky. Každý další článek si účtuje nějaké poplatky, zvyšují se náklady a cena se vlastně postupně nabaluje,“ popisuje agrární analytik Petr Havel.

Ještě dražší přitom byly brambory v roce 2013 – v červnu stálo kilo v průměru přes 26 korun. Za cenovými výkyvy stojí podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana nestálá úroda. „V roce 2017 byla taková normální úroda brambor u nás a na západě byl přebytek brambor, takže se k nám dovážely velmi levné brambory. Každé dva tři roky ta nadúroda v západní Evropě je a tady to český zemědělce ničí,“ vysvětluje Chlan.

I to je důvod, proč pěstitelů brambor v Česku ubývá. Kvůli tlaku zahraniční konkurence navíc řada farmářů snižuje plochy osázené bramborami. Na zdražování reagují i další podniky. Třeba největší výrobce hranolků v Česku – společnost Friall – zvýšil ceny u většiny zboží už ke konci loňského roku. Kromě hranolků se tak zvedly ceny i u kroket nebo třeba bramboráků.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme