Brambory v zimě podraží. Kvůli suchu se jich letos urodilo o čtvrtinu méně

Letošní úroda brambor podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana meziročně klesne o čtvrtinu a bude menší o 175 tisíc tun. Důvodem je snížení produkčních ploch o 2,3 procenta a především sucho a letní tropické teploty, uvedl v pondělí na tiskové konferenci Chlan. Celková produkce brambor loni včetně domácností činila necelých 820 tisíc tun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory (ilustr. obr.)

Brambory (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Poté, až spotřebitelé vyčerpají tuzemskou úrodu, budou se v ČR prodávat brambory dovozové, což povede k nárůstu ceny. Po Novém roce by tak mohla výkupní cena brambor vzrůst na sedm korun za kilo brambor, v současnosti činí čtyři a půl koruny za kilo,“ odhadl předseda svazu. Spotřebitelská cena je nyní 16 Kč za kilogram brambor, podle odhadu místopředsedy svazu Vlastimila Rasochy by mohla stoupnout o 30 procent.

Sucho napáchalo škody až za 11 miliard. Chceme rychlé odškodnění, žádají zemědělci

Číst článek

Podle Chlana je sběr brambor téměř u konce, sklidilo se jich zhruba 80 procent. Jsou přitom regiony, kde byl výnos mírně podprůměrný, jinde klesla úroda o polovinu. Kvalita by přes extrémní sucho měla být podle předsedy na dobré úrovni, v maloobchodu se ale mohou objevit menší hlízy.

Z hlediska úrody jsou na tom podobně i velcí evropští producenti jako Německo, Velká Británie, Belgie nebo Francie, kde byl pokles úrody ještě větší. Podle producentů se tak do ČR letos nebudou dovážet brambory za „dumpingové“ ceny, tedy za cenu menší než výrobní náklady. V zahraničí se podle Rasochy prodávají o 30 až 50 procent dráže než v Česku. Stále by tak v Česku měly brambory podle svazu zůstat nejlevnější zeleninou.

Strategie ministerstva

Ministerstvo zemědělství by podle schválené strategie chtělo, aby do roku 2030 bylo osázeno bramborami celkem 27 tisíc hektarů půdy, z toho na 21 tisících hektarech by mělo jít o brambory konzumní a šest tisíc hektarů by měly pokrývat brambory na škrob.

Kvůli suchu bude nedostatek krmení. Zemědělci se zbaví desítek tisíc kusů zvířat

Číst článek

Stát pěstování brambor podporuje finančně, kromě přímých plateb na plochu, na které mají nárok všichni zemědělci, také penězi na produkci citlivých komodit. Ročně jde o 135 milionů korun. „V loňském roce tak ministerstvo zemědělství podpořilo téměř šest tisíc hektarů brambor pro výrobu škrobu částkou 13 743 korun na hektar a přes 10 tisíc hektarů konzumních brambor částkou 4777 korun na hektar," uvedlo ministerstvo.

V letošním roce je více peněz v dotačním programu Podpora ozdravování polních a speciálních plodin o 25 milionů korun na celkových 180 milionů korun, v něm můžou producenti brambor žádat až o 25 milionů korun.

Podle Českého statistického úřadu se v předloňském roce snědlo v průměru na osobu 69 kilogramu brambor, loni podle odhadu svazu 67 kilogramů. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme