Brambory zřejmě podraží. Urodilo se jich nejméně za desítky let

Tento týden by měla skončit sklizeň brambor. Už teď je ale jasné, že úroda bude hodně malá. Důvodem je nejenom špatné počasí, ale také stálé snižování osázených ploch. Pěstování brambor je totiž pro zemědělce náročné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory

brambory | Foto: Eva Odstrčilová

Objem produkce zemědělských podniků oproti loňsku klesl asi o pětinu přibližně na 550 tisíc tun. Před dvěma lety to přitom bylo přes 800 tisíc tun. A v 90. letech dokonce přes dva miliony tun.

V reakci na to ceny brambor porostou. Už v září zdražily podle měření statistického úřadu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 63 procent.

Ústřední bramborářský svaz navíc uvadí, že nyní pěstitelé prodávají brambory oproti loňsku za dvojnásobek. Předseda svazu Miloslav Chlan řekl, že při prodeji ve velkém dostávají farmáři za kilogram šest až sedm korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrodě brambor informovala ve vysílání Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

Letos asi ceny pro spotřebitele neovlivní ani dovoz, protože špatná úroda byla i v okolních zemích.

Bramborových polí navíc v České republice dlouhodobě ubývá. Důvodem je náročnost pěstování této plodiny. Farmáři na to musí mít speciální stroje, prostory na skladování, a výdělek není jistý. Pěstitelé brambor tvrdí, že mají třikrát vyšší náklady než při produkci obilí.

Bramborových polí je proto stále méně. Ještě v roce 2000 rostly brambory na 69 tisících hektarech polí, letos už je zemědělci sklízeli pouze z 23 200 hektarů.

Sklizeň brambor v ČR 2001 - 2013 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme